The Jam – 40 år i byen

The Jam i 1977, samme år som de debuterte. (Foto: Polydor)

The Jam nevnes gjerne i samme åndedrett som Sex Pistols, The Clash og de andre pønkheltene. Men trolig var bandet til Paul Weller det aller minst pønkete av alle de britiske pønkbandene.

Til gjengjeld var de kanskje også det aller mest erkebritiske av alle de britiske bandene som stormet fram for 40 år siden. Både visuelt og lydmessig lente The Jam seg kraftig mot engelsk 60-tall og «the swinging sixties». Der deres samtidige pønkevenner stilte med sikkerhetsnåler, gulrotfarget hår, kjeder og istykkerrevne klær framsto The Jam som velkledde ungdommer som hadde gått amok i sine storebrødres mod-garderobe.

Og der deres kolleger bråket og larmet og ville fjerne seg fra alt som hadde vært, søkte The Jam tydelig inspirasjon fra engelske 60-tallshelter som Small Faces og The Kinks. Ikke minst plasserte Weller seg som tekstforfatter i den samme type samfunnsbeskrivende univers som Ray Davies elsket, og egnet som Davies å skildre sitt hjemland med et blikk som både var skarpt og lengselsfullt på en og samme gang.

Hjemlandets mest framgangsrike

Det som knyttet The Jam tettest til pønkbevegelsen var vel derfor bare at de spilte høyenergisk, rask og poengtert rock, samtidig som de aldersmessig tilhørte den samme musikergenerasjonen.

Men selv om det gjerne er Sex Pistols og The Clash som dominerer når pønkhistorien i dag fortelles, var The Jam det klart mest framgangsrike av disse på engelske hitlister. Fra de debuterte med «In the City» 29. april 1977 til de satte sluttstrek med «Beat Surrender» fem år seinere, fikk de i alt 18 singler med på britisk Top40, hvorav fire på førsteplass. Der havnet for øvrig også deres siste (og sjette) studioalbum «The Gift».

Stor solosuksess – bare ikke i Norge

Etter at trioen ble oppløst gjorde Paul Weller stor suksess med Style Council før han for drøye 25 år siden gikk solo. Det har sikret oss mange gode Weller-plater som spesielt britene har trykket til sitt bryst. Av de tolv soloalbumene han har gitt ut siden 1992 har faktisk fire erobret førsteplassen og seks andreplassen.

Dette kan sammenliknes med kun to korte opptredener på VG-lista, med en 29. plass for «Wake Up the Nation» i 2010 som besteplassering. Blir derfor kanskje litt overdrevent å hevde at Norge venter i spenning på den nye Weller-plata, men jeg gleder meg i hvert fall til å få høre det.

Og mens vi venter på det, rykker vi helt tilbake til start med The Jams debutsingel «In the City».

 

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar