50 tolkinger av taushet

Mute-artister tolker John Cage på ny boks (Foto: Mute og Wikimedia Commons)

I 1952 skapte John Cage verket «4.33», med fire minutter og trettitre sekunders taushet. Nå kommer plateboksen «STUMM433», der mer enn 50 artister tolker Cages spesielle verk.

Det er plateselskapet Mute som som gir ut boksen i mai i en litt forsinket markering av at selskapet i fjor fylte 40 år. Og ifølge plateselskapet var det stor interesse blant artistene i stallen å få være med på prosjektet og tolke det like revolusjonære som kontroversielle verket. Blant de mer enn 50 artistene som deltar finner vi navn som A Certain Ratio, Afghan Whigs, Cabaret Voltaire, Depeche Mode, Einstürzende Neubauten, Erasure, Goldfrapp, Richard Hawley, Moby og New Order. Bare for å nevne noen.

Sammen med «taushetsmusikken» har alle også levert et visuelt innslag, enten det dreier seg om video, fotografi eller et annet kunstnerisk uttrykk.

Genialt eller bare en bløff?

Da John Cage-stykket i sin tid ble urframført, var det med et orkester som satt rolig med instrumentene på fanget uten å spille. Det var lyden som omgivelsene skapte som var innholdet i «4.33», og det er kanskje unødvendig å si at reaksjonene på John Cages verk ble mange og sterke da det ble framført. Fra rasende beskyldninger om «keiserens nye klær» til anerkjennende nikk til en avantgardistisk komponist som på denne måten forandret og utfordret måten publikum forholdt seg til taushet, lyd, komposisjon og lytting på.

Men hvordan tolker man taushet – og hvor stor variasjon kan man finne over et tema som dette? Siden vi ikke har hørt de mer enn 50 versjonene på boksen har vi heller ikke noe klart svar. Men det engelske bladet Mojo kan i det minste opplyse at Depeche Modes bidrag ble tatt opp backstage på Berlin Waldbühne i juli i fjor, mens New Order leverer 4 minutter og 33 sekunder med «ambient sounds of the studio». Og på sin nettside har Mute lagt ut en video med bidraget til Laibach, som du kan se litt lenger ned på siden. 

Inntekt til helseformål

Det passer jo godt at et slikt taust verk kommer på et selskap med navnet Mute. Slik det også passer godt at overskuddet som måtte komme fra prosjektet skal splittes mellom de to helserelaterte organisasjonene British Tinnitus Association og Music Minds Matter.

Av Leif Gjerstad

Se også video:

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *