70 år siden Hiroshima

 

Hiroshima, like etter atombomben 6. august 1945. (Foto: Wikipedia/US Navy)

Hiroshima, like etter atombomben 6. august 1945. (Foto: Wikipedia/US Navy)

I dag er det 70 år siden Enola Gay slapp sin dødelige last over Hiroshima. Det markeres verden over med konserter, minnestunder og andre tilstelninger til minne for ofrene og kampen for forbud mot atomvåpen.

I Oslo markeres dagen med appeller og konsert på Youngstorget, med Highasakite, Fjorden baby!, Åse Kleveland og Herbie Hancock blant de som står på den musikalske delen av programmet.

Bredt engasjement

Både innen litteratur, bildekunst og film har atombombene over Hiroshima og Nagasaki helt på tampen av den 2. verdenskrig blitt behørig behandlet, med ulike aspekter ved de politiske konsekvensene og menneskelige lidelsene i fokus.

Likevel er det kanskje framfor alt innen musikken som protesten mot og frykten for atomvåpen har gjort seg gjeldende. Om ikke annet fordi musikk som kulturelt uttrykk har vært lettere og kjappere å distribuere og spre, og selvsagt fordi synging av kampsanger i demoer og markeringer har vært en effektiv og samlende måte å gi uttrykk for sine følelser på.

Nei til atomvåpen!

Det kan være nok å nevne prostebevegelsen i overgangen fra 1950- til 1960-tallet, da musikere som Pete Seeger, Joan Baez, Phil Ochs og Bob Dylan ga stemme til den politiske kampen mot krig generelt og atomvåpen spesielt. Og ved inngangen til 1980 var Jackson Browne, Bonnie Raitt og Graham Nash blant initiativtakerne til No Nukes-bevegelsens konsert- og platemanifestasjon, hvor de også fikk med seg andre profilerte navn som Bruce Springsteen, Gil Scott Heron og James Taylor.

Jackson Browne har ved en seinere anledning poengtert at kampen mot atomvåpen ikke er vunnet så lenge mange land fortsatt har bomber og/eller teknologi til på kort varsel å framstille dem.

 

Derfor er torsdagens markering noe langt mer enn “bare” å minnes de mellom 130.000 og 250.000 drepte i Hiroshima og Nagasaki i augustdagene for 70 år siden. Markeringen er like mye en påminnelse om hva vi ikke kan la menneskeheten oppleve igjen.

LeffesLab støtter kampen mot atomvåpen og markerer dagen med å dele en spilleliste med noen sanger med tematikk knyttet tett opp til atombomben i Hiroshima.

Hør også: Noen sanger om Hiroshima og mot atomvåpen

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar