Ane Brun: Med blågul suksess

Ane_Brun_3
Ane Brun gjør nedtur til opptur på albumet «A Temporary Dive». (Foto: Benoit Derrier, Wikimedia Commons)

(intervju opprinnelig publisert i 2005)

Mange unge drømmer om et liv som popstjerne. Ane Brun tenkte ikke på et liv som musiker før etter sin platedebut.

– Det var først da jeg så at ”Spending Time With Morgan” ble godt mottatt, at jeg begynte å tenke på musikk som en mulig karriere. Før det var musikken bare en kjær hobby, forteller Molde-jenta.

7. februar slipper 28-åringen oppfølgeren ”A Temporary Dive”, og etter masse godord for debuten i 2003 kan Ane nå glede seg over stor forhåndsinteresse for sin nye plate. Ikke minst i hennes nye hjemland Sverige, hvor debuten solgte pene 10.000 og hvor musikkbransjen har trykket Ane til sitt bryst. For da Aftonbladet før jul spurte svenske bransjefolk hvilken artist de helst ville ha signet og ønsket å jobbe med i 2005, kom Lars Winnerbäck helt på topp, fulgt av Kent og The Hives – og med Ane Brun på en sterk sjetteplass. Med det ble hun også den mest ettertraktede kvinnelige artisten i Sverige!

– Klart jeg ble overrasket – og kjempeglad, kommenterer Ane og tilføyer nøkternt:

– Forklaringen er sikkert at jeg har gitt ut en plate som har gått relativt bra og at jeg etter hvert har fått litt erfaring. Dessuten er jeg villig til å jobbe mye, og slike artister liker platebransjen.

Opp og ned

Anes vilje til å jobbe mye, kan også speiles i tittelen på den nye plata ”A Temporary Dive”. Som igjen reflekterer nedturen som kom etter oppturen med ”Morgan”.

– ”Morgan” ble gitt ut på eget selskap, og var ment som en liten upretensiøs greie. Men det endte med at den kom ut i femten land, og etterspørselen etter både plata og meg ble mye større enn forventet. Det ble altfor krevende å drive plateselskap samtidig som jeg skulle reise rundt og spille på alle mulige steder, innrømmer Ane.

Hun frykter likevel ikke et nytt møte med veggen, selv om ”A Temporary Dive” slippes i enda flere land og våren byr på en enda mer omfattende turné enn sist. Samtidig som plata fortsatt kommer ut på det egne selskapet.

– Jeg har mer erfaring nå og er mer forberedt på det som måtte skje.

Generelle jeg

Ane synger sitt liv, og nedturen – med både sår kjærlighet og mørk melankoli – skildres i tekstene på ”A Temporary Dive”. Ane vil likevel ikke omtale plata som ”privat”.

-Alt handler om meg, men også om generelle ting. De aller fleste tekstene tar utgangspunkt i helt universelle ting, hvor jeg prøver å forklare for meg selv hvordan ting henger sammen, forklarer Ane som har valgt et lavmælt musikalsk uttrykk som ramme rundt tekstene.

Startet som 21-åring

På sin egen hjemmeside trekker hun fram Joni Mitchell, Nick Drake, Ani DiFranco og Ben Harper som fire artister hun er blitt inspirert av. Det er likevel ikke dem, men rene tilfeldigheter som har ført henne inn på den veien hun nå vandrer på, hevder hun.

-Jeg spilte aldri noe instrument i ungdomstida, før jeg som 21-åring fant en gammel kassegitar hjemme og begynte å leke meg med den. Det var så utrolig gøy at jeg bare måtte fortsette, og det var da jeg begynte å høre mer bevisst på singer/songwriters, sier Ane som har bodd i Stockholm i snart fem år. Og som i eksil forkortet sitt navn fra Brunvold til Brun.

-Brunvold ble for komplisert for svenskene, ler Ane som stortrives i Stockholm.

-Byen er passe stor, og det er her jeg har etablert mitt voksenliv. Stockholm er blitt min hjemby, fastslår Ane Brun.

(intervju opprinnelig publisert i 2005)

Les også: Ti år med Ane

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.