Anna Järvinen: Fikk føling

(intervju opprinnelig publisert 2009)

Anna Järvinen sammen med Gustav Ejstes i Stockholm 2009. (Foto: Leif Gjerstad)

Anna Järvinen sammen med Gustav Ejstes i Stockholm 2009. (Foto: Leif Gjerstad)

(Stockholm): ”Jag fick feeling” ga mange kritikere frysninger, men ikke Anna Järvinen til å sveve på skyer. I stedet konstaterer hun på oppfølgeren bare nøkternt at ”Man var bland molnen”.

– Jeg var nokså naiv da jeg skrev låtene til min nye plate. Det skjedde så mye i mitt liv – ikke minst på privatfronten – at jeg ble slengt ut i en slags sjokktilstand. Tanken på at disse låtene skulle ha noe å forsvare slo meg ikke mens det sto på. Nervene og angsten kom først etter at alt var ferdig og plata klar for å slippes, sier Anna Järvinen.

Onsdag spiller den svenske artisten på Victoria teater i Oslo, en måned etter at vi traff henne på hjemmebane i Stockholm, på klubben Hornstull Strand på Söder.

– Det tar nok bare en snau halvtime å gå hjem herfra etter konserten, men jeg tenker det nok blir drosje likevel, smiler Järvinen mens hun tar det litt spesielle sceneantrekket i nærmere øyesyn, en hvit brudekjole fra 30-tallet.

– Jeg kjøpte den i en bruktbutikk nylig, og syns den er nydelig. Spørsmålet er bare om den holder hele veien til Oslo, for allerede på den første konserten fikk den et par rifter. Den er så skjør at jeg frykter den ikke vil tåle alt som et hard turnéliv kan innebære, men jeg håper det beste.

Duket for Dungen

Om brudekjolen er usikker, kommer i hvert fall Dungen-duoen Gustav Ejstes og Reine Fiske sammen med Anna Järvinen til Oslo. Samarbeidet med Dungen-gutta på ”Jag fick feeling”-debuten funket nemlig så bra at Järvinen ga dem fornyet tillit på ”Man var bland molnen” – og har tatt dem med i turnébandet sitt.

– Forrige gang kjente vi ikke hverandre før vi møttes i studio. Det var ”Feeling”-produsenten Mattias Glavå (mest kjent som Håkan Hellström-produsent, red.anm.) som foreslo at de skulle backe meg. Nå er vi blitt venner, og samarbeidet har derfor blitt et helt annet. Vi er tryggere på hverandre, og det har nok skapt en større bandfeeling enn sist. Selv om jeg syns vi klarte å skape en god bandfeeling på den forrige plata også, sier Järvinen.

Spredt over tid

Mens ”Jag fick feeling” ble spilt inn i løpet av en snau uke, var ”Man var bland molnen”-prosessen spredt over flere økter fra februar til september i fjor.

– Samlet har vi nok likevel ikke brukt så mye mer tid denne gangen. At det tok så pass lang tid handler mer om at både jeg og Dungen var opptatt på andre hold, så det var ikke alltid like lett å finne blanke dager i kalenderen. Blant annet spilte vi inn min plate parallelt med at de holdt på med sitt ”4”-album, og siden Gustav også har produsert ”Man var bland molnen”, var jo hans tilstedeværelse nødvendlig, smiler Järvinen og gir Ejstes spesiell honnør for sin innsats som produsent.

– Det er hans første produksjon utenfor Dungen, og han er ikke bare dyktig og modig, han har også et nærvær som skaper en lekfull stemning i musikken og i studio. Dungen og jeg kommer musikalsk fra ulike hold, men vi har klart å finne en kjemi som kler begge.

Smertefull nytelse

Da ”Jag fick feeling” av kritikere ble trukket fram som en av de aller beste platene i 2007, ble ikke minst Järvinens hudløse tekster framhevet. Ifølge hovedpersonen er tekstene på ”Man var bland molnen” minst like nakne og blottlagte.

– Men det var likevel lettere å utlevere seg denne gangen, sikkert av den enkle grunnen at jeg hadde gjort det tidligere. For dét var jo lenge sperren som holdt meg igjen fra å lage en svenskspråklig soloplate, at det føltes skummelt å kle av seg emosjonelt foran publikum på denne måten. Men nå aksepterer jeg at det skal føles ubehagelig å skrive tekstene. De skal føles nødvendige å skrive og de skal være på knivseggen uttaler Järvinen.

”Man var bland molnen” har skapt litt uenighet blant anmelderne om hvor bra den egentlig er, sammenliknet med ”Jag fick feeling”. Samtidig har stemningen på plata blitt beskrevet som ”mørkere enn den forrige” av noen, mens andre har omtalt den som ”en vårforelskelse”. Ifølge Anna Järvinen har begge rett.

– Det trenger da ikke være noen konflikt mellom de to? En vårforelskelse kan da være mørk? I hvert fall var det en fryktelig slitsom tid for meg, da jeg skrev tekstene. Jeg opplevde livet som veldig tøft, og skrev for å overleve. Derfor satte jeg også stor pris på betegnelsen ”smertefull nytelse”, som en svensk kritiker brukte i sin omtale av plata, sier Anna Järvinen og utdyper:

– Jeg har jo et ønske om å nå alle vakre plasser i det mørke. For det gjelder å ta vare på det vakre som tross alt finnes også i det smertelige!

Av Leif Gjerstad 

(intervju opprinnelig publisert i Dagsavisen i mai 2009)

 

 

Anna Järvinen, fakta

Personalia: Anna Järvinen er født 1970 i Helsingfors, men flyttet sammen med sin mor til Stockholm da hun var seks år. Bor i dag i bydelen Søder, og har to små døtre.

Bakgrunn: Järvinen var tidligere vokalist i det lavmælte indiebandet Granada, som ga ut tre album i perioden 1998 – 2003. Hennes solodebut ”Jag fick feeling” kom i 2007, mens oppfølgeren ”Man var bland molnen” ble utgitt i mars i år. Järvinen jobber også deltid som lærer i Stockholm.

Legg igjen en kommentar