Beatles siste konsert

Beatles-plakat«It was 50 years ago» stemmer ikke helt med hva The Beatles sang på Sgt. Pepper-plata. Men i dag er det faktisk 50 år siden Beatles holdt sin aller siste konsert, i Candlestick Park i San Francisco.

Riktignok dukket de i 1969 opp på taket til Apple Records-bygningen hvor de spilte noen låter live, men siden det var en happening og ikke konsert, er San Fancisco-konserten blitt stående som deres siste offisielle noensinne.

Akkurat det holdt bandet imidlertid hemmelig til etter konserten, noe som trolig kan forklare at bare 25.000 av 42.500 billetter til konserten med «verdens største band» ble solgt. Gjetter noen flere ville ha kommet, dersom det hadde vært kjent at dette var siste sjanse noensinne å se bandet.

Lite glamorøst

At The Beatles bestemte seg for ikke å spille live mer etter USA-turnéen i 1966 skyldes dels datidens lydanlegg og dels slitasjen på veien. For det var langt fra like glamorøst og komfortabelt for stjerner å turnere den gang som i dag. Og lydanleggene manglet fortsatt noe på å kunne overdøve titusener hylende ungpiker.

Dessuten klarte ikke livegruppa Beatles å holde tritt med utviklinga til studiogruppa Beatles. Mens 1966-albumet «Revolver» lå lysår unna gruppa som ble kjent med «Please Please Me» og «From Me To You» kun tre år tidligere, var sceneshowet omtrent det samme, enkle som de hadde kjørt i flere år.

Finnes på bootleg

Det er derfor ikke så rart at gruppa gikk lei og heller ville leke seg i studio, mens John Lennon tørt bemerket at det var jo liten vits å spille, når ingen likevel kunne høre hva de spilte. Et artig poeng er det ellers at da Paul McCartney nylig spilte i Norge, holdt han det gående i nærmere tre timer. Det er 2 ½ time mer enn det tok The Beatles å spille de elleve låtene i San Francisco.

Likevel var konserten akkurat for lang til å få plass på kassetten McCartney ga sin pressetalsmann, med beskjed om å ta opp konserten som minne. (Det vil si, kassetten var 60 minutter, men siden den ikke ble snudd underveis i konserten, kom bare litt av avslutningsnummeret «Long Tall Sally» med før den ene sidens 30 minutter hadde gått.). Til gjengjeld sikret bandet seg bilder både av publikum og seg selv rett før de gikk av scenen for aller siste gang.

Og det de spilte til avskjed var: «Rock And Roll Music», «She’s A Woman», «If I Needed Someone», «Day Tripper», «Baby’s In Black», «I Feel Fine», «Yesterday», «I Wanna Be Your Man», «Nowhere Man», «Paperback Writer» og «Long Tall Sally».

Konserten finnes på bootleg, men siden jeg ikke har den har jeg måttet nøye meg med å lage en spilleliste med de elleve låtene fra konserten i Candlestick Park. De finner du her: Tidal   –   Spotify

Av Leif Gjerstad

Les også: Beatles: Først Karlstad, så verden

Les også: Tre minner av Lennon

Les også: Sjarmerende maktdemonstrasjon

Legg igjen en kommentar