Billy Joel sier farvel

(intervju første gang publisert 1997)

Billy Joel trekker seg tilbake fra popkrakken. (Foto: All Music)

Oslo/New York: 26. august slipper Billy Joel samleplaten «Greatest Hits, Vol. 3», og i vinter skal han turnere sammen med Elton John. Det blir hans farvel til popmusikken, for nå ønsker den populære amerikaneren å vie sin tid til klassisk musikk.

– For å være en god popkomponist, må du gløde for det du gjør. Den gløden har jeg mistet, og da er det liten vits i å fortsette. Det er noe helt annet jeg brenner for i dag: klassisk musikk. Det var min aller første kjærlighet, og nå ønsker jeg å utforske denne delen av meg selv igjen, forteller Billy Joel på telefon fra New York. Han fortsetter:
– Den siste popsangen jeg skrev var «Famous Last Words» i 1993, hvor jeg blant annet synger «these are the last words I have to say». I ettertid har jeg lurt på om underbevisstheten min skjønte mer enn meg selv på det tidspunktet.

Siste turné 

Rett over nyttår skal Billy Joel legge ut på en verdensturné sammen med pianokollega Elton John. Og mens han baker inn en bitteliten «aldri si aldri»- retretttmulighet for popkomponisten Joel, er han helt klar på at dette blir hans siste store turné.
– Jeg elsker å spille for folk, men jeg blir helt utbrent av all reisinga og annet som hører turnélivet til. Det tapper meg for energi som jeg trenger til helt andre ting, konstaterer Joel.
Om sitt «nye» liv sier han at han vet hva han ønsker, selv om ønsket foreløpig er litt uklart.
– Mye av det nye jeg har skrevet er orkestralt, som det er mer naturlig at andre enn meg selv spiller inn. Og selv om jeg også har skrevet noe for piano, er jeg ikke god nok som klassisk pianist til å spille det inn selv. Derfor er jeg foreløpig litt usikker på hva slags form mitt nye arbeid vil få, sier Joel som trekker fram George Gershwin som sitt store forbilde.

 

Ny plate

Billy Joels nye hitsamling er hans tredje i rekken. Innholdet spenner over de siste 14 årene av hans karriere, og er en grei gjennomgang av hans hits i denne perioden – med unntak av «Modern Woman», som lå høyt oppe på listene i 1986.
Joel innrømmer at han mislikte den sangen så sterkt at den ble luket vekk fra «Vol. 3»-samlingen. Til gjengjeld har han inkludert tre nyinnspilte låter, hvor han tolker henholdsvis Bob Dylan, Carole King/Gerry Goffin samt Leonard Cohen.
– Dylan, King/Goffin og Cohen er fyrtårn i moderne musikkhistorie. Siden jeg ikke selv hadde noe nytt å komme med, syntes dette å være en fin måte å runde av popkarrieren min på, avslutter Joel.

Av Leif Gjerstad

(intervju første gang publisert i NTB august 1997)

Legg igjen en kommentar