Bob Dylan, Rolling Stones og Roger Miller: 3 x 50

Mai 1965 var spesiell både for Dylan, Stones og Roger Miller (Foto: Wikimedia og All Music)
Mai 1965 var spesiell både for Dylan, Stones og Roger Miller (Foto: Wikimedia og All Music)

Lørdag fylte Leffe år og feiret med Tom Waits-løp i gata og venner i heimen. Det var ikke noe rundt tall, men i dag har han lyst til å feire tre femtiåringer: Bob Dylan, Rolling Stones og Roger Miller.

Ok, så er både Dylan og samtlige i Stones langt over de 50 (og Miller død), men i disse dager er det nøyaktig 50 år siden tre viktige begivenheter i musikkhistorien fant sted og som har med dem å gjøre.

* Bob Dylan filmet videoen til «Subterranean Homesick Blues»

* Rolling Stones spilte inn «Satisfaction»

* Roger Miller kom inn på VG-lista med klassikeren «King of the Road»

Hør på Spotify:  3 x 50

Dylan ser seg ikke tilbake

Fra Subterranean Homesick Blues-videoen. I venstre bildekant skimtes Allen Ginsberg
Fra Subterranean Homesick Blues-videoen. I venstre bildekant skimtes Allen Ginsberg

Da Bob Dylan stilte seg opp i en sidegate til Savoy Hotel i London 8. mai 1965, ante han lite om at han var i ferd med å skrive musikkhistorie, med en av rockens første, viktigste og mest myteomspunne videoer. Det var dessuten han som fikk idéen som regissør D.A. Pennebaker omfavnet og brukte som åpningssekvens i den legendariske dokumentarfilmen «Don’t Look Back», fra Dylans 1965-turné i England.

I filmen holder Bob Dylan opp plakater med ord og fraser fra teksten i «Subterranean Homesick Blues» mot kamera, mens han selv synger teksten og nonsjalant kaster plakatene etterhvert som ordene synges. En enkel, men svært effektiv idé, som framstår som en fremragende musikkvideo 15 år før musikkvideoene ble vanlige.

Plakatene ble for øvrig skrevet av Donovan, Allen Ginsberg, Bob Neuwirth og Dylan selv. Ginsberg og Neuwirth kan i filmen også skimtes i bakgrunnen i smuget hvor låten ble filmet.

Se video på YouTube: Bob Dylan «Subterranean Homesick Blues»

 

Stones strevde før de ble fornøyde

Rolling Stones, fra den gang Brian Jones (t.h.) fortsatt var med i bandet. (Foto: All Music)
Rolling Stones, fra den gang Brian Jones (t.h.) fortsatt var med i bandet. (Foto: All Music)

Mens Bob Dylan holdt hoff i den engelske hovedstaden, befant london-gutta i Rolling Stones seg på turné i Dylans hjemland.

10. mai var de i Chicago, og benyttet noen fritimer i legendariske Chess Studios for å spille inn en ny låt, «Satisfaction». Den kom som et resultat av at Keith Richards få dager i forveien hadde lekt seg på gitaren og funnet riffet som i dag er et av de aller mest ikoniske rocken kan by på.

På opptaket i Chicago spiller Brian Jones munnspill, men bandet var ikke fornøyd verken med munnspillpartiet eller trøkket i sangen. To dager seinere tok de derfor en ny innspillingsrunde med «Satisfaction», denne gang i RCA Studios i Hollywood. Den nye versjonen fikk en litt mer pågående rytme, mens Keith Richards brukte en ny fuzzbox han nettopp hadde kjøpt til å få den karakteristiske lyden på gitarriffet som vi alle kjenner.

Konge i fire uker

Roger Miller ble konge med "King of the Road". Men da låten forsvant ut fra listene, måtte han abdisere. (Foto: All Music)
Roger Miller ble konge med «King of the Road». Men da låten forsvant ut fra listene, måtte han abdisere. (Foto: All Music)

Mens Bob Dylan og Rolling Stones var sentrale i ungdomsbevegelsen som revolusjonerte både rock og ungdomskultur på 1960-tallet, hørte Roger Miller hjemme i det den gang mer uhippe countrymiljøet i Nashville.

Han ble vel heller aldri en «kul» artist, selv om historien om fattiggutten fra Texas (men oppvokst i Oklahoma) i og for seg har nok elementer til å bygge myter. Fra det å stjele en gitar fordi han ikke hadde råd til en, med påfølgende konsekvens at han havnet som soldat i Korea til audition hos Chet Atkins som lånte ham en gitar, fordi Miller fortsatt ikke hadde sett seg råd til å kjøpe en.

Men i 1965 traff han blink med selvkomponerte «King of the Road». I hjemlandet kom den ut på singel i januar og toppet i mars, men i Norge entret den VG-lista i uke 19, dvs den uka vi nå er inne i. To uker seinere gikk Roger Miller helt til topps og der ble den liggende i fire uker.

Da «King of the Raod» ramlet ut av Norges Top40 var det imidlertid også slutt på Millers listesuksess her hjemme. Det ble med den ene låten, men til gjengjeld er «King of The Road» blitt en sånn klassiker alle kan gnåle med på og vel også kan litt av teksten av.

Roger Miller døde av kreft i 1992. Han ble 56 år.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *