Bryan Ferry tar taxi

(Intervju første gang publisert mars 1993)

Bryan Ferry spiller andres låter på «Taxi». (Foto: Virgin Records)

Oslo: I fire år jobbet Bryan Ferry (47) med sin nye plate «Horoscope». Men da den i fjor var endelig ferdig, følte han at det likevel var noe som manglet.

Utgivelsen ble utsatt og Ferry gikk i studio igjen. Og da han kom ut noen få måneder senere, var det med en helt ny plate: «Taxi». Albumet består av ti låter, hvorav alle unntatt en er coverversjoner av gamle låter. Den spenner fra velkjente sanger som «Amazing Grace» og «I Put A Spell On You» via Velvet Underground-låten «All Tomorrow’s Parties» til mer obskure og ukjente sanger som tittelkuttet.

– Å lage en plate med andres låter er en god måte å slippe presset som låtskriver på, samtidig som du fremdeles kan la din personlighet skinne igjennom. Da jeg vokste opp lyttet jeg helst til svart musikk, og mange av mine gamle helter utmerket seg ved å tolke andres låter.

Når jeg skal velge materiale, er jeg ute etter sanger med en spesiell stemning som jeg kan bearbeide og legge igjen min egen personlighet i.
Derfor likner mine versjoner nesten ikke på originalene i det hele tatt, forteller Bryan Ferry ulastelig antrukket i sort dress og slips på snartur innom Oslo.

Soloartist i frihetsrus

Det har gått mer enn seks år siden den gamle Roxy Music-sjefens forrige soloplate, «Bete Noire», og 20 år siden solodebuten «These Foolish Things».
Sistnevnte besto også av coverlåter, og blir regnet som en av de beste platene av dette slaget. «Taxi» er på langt nær blitt like godt mottatt, men Ferry mener uansett at den både er riktig og viktig for ham.

– Etter at Roxy Music skilte lag i 1981 har jeg jobbet som soloartist. Jeg opplevde en slags frihetsrus i det å kunne jobbe med hvem som helst når som helst. Men samtidig er det nok bare å innrømme at jeg gikk meg litt vill i platestudioet. Den avanserte studioteknologien byr ikke på noen begrensninger, og jeg ble som en gærning som ville bruke mulighetene fullt ut.

Ferry forteller at resultatet ble at han brukte forferdelig mye tid og energi i studio, ikke bare på «Horoscope», men også på sine to foregående soloplater «Boys And Girls» (1985) og «Bete Noire» (1986).

– Derfor er «Taxi» så viktig for meg. Mens «Horoscope» ble innspilt i et topp moderne studio med 56 spor, er «Taxi» innspilt i løpet av kort tid i et enklere studio med 24 spor. Jeg har fått en viktig påminnelse om at det enkle kan fungere vel så godt som det avanserte, og denne erfaringen skal jeg ikke glemme ved neste korsvei.

Dyrt horoskop

Til tross for denne ettertenksomheten, er Ferry likevel ikke villig til å vedgå at utsettelsen av «Horoscope» er en innrømmelse av at det ble en dårlig plate.

– Tvertimot! «Horoscope» er noe av det beste jeg noensinne har lagd. Men samtidig ble den fryktelig dyr. Bare å bruke studioet kostet 20.000 kroner dagen, og alle mine sparepenger forsvant der. Da jeg følte at den manglet en naturlig single som kunne brøyte vei for plata, bestemte jeg meg for å utsette utgivelsen. «Horoscope» er for dyr og for bra til at jeg bare kan la den drukne i markedet, kommenterer Ferry og fortsetter:


-

Da jeg begynte innspillingen av «Taxi» var det opprinnelig bare for å spille inn en sang eller to som kunne fungere som single på «Horoscope».
Men jeg hadde det så moro i studio at det endte som en egen plate, samtidig som jeg følte at ingen av «Taxi»-låtene passet naturlig inn på «Horoscope».
Jeg regner med å utgi «Horoscope» tidlig neste år, trolig etter å ha remixet noen av låtene.

Viktig inspirasjonskilde

Som leder av Roxy Music var Bryan Ferry – ved siden av David Bowie – den viktigste inspirasjonskilden i engelsk 70-talls rock. Den dag i dag lar mange nye grupper seg inspirere av hva kunststudenten og gruvearbeidersønnen fra Newcastle presterte i sine velmaktsdager, med det nye engelske toppnavnet Suede som den foreløpig siste i rekka.

– Det er selvsagt morsomt å se at så mange har hatt glede og nytte av hva jeg en gang har gjort. Men det er vanskelig for meg å se klart hvorfor Roxy Music fikk den posisjonen de hadde. Mest sannsynlig er det fordi vi frigjorde oss fra tidligere trender. Vi gikk nye veier og blandet forskjellige elementer på tidligere ukjente måter. Og nettopp de mange elementene som man finner i Roxy Music, gjør det mulig for andre artister å hente mye derfra, sier Ferry.

Roxy Music gjenforenes?


Selv om det er 13 år siden Roxy Musics siste album «Avalon» og 12 år siden gruppas siste turné, blir det stadig spekulert i en mulig gjenforening. Ved tidligere samtaler med Ferry har han kategorisk avvist enhver mulighet for gjenforening, men denne gangen holder han likevel døra åpen.

– Sist vi snakket sammen, var jeg fremdeles opptatt og beruset av friheten som soloartist. Men de nye erfaringene jeg har gjort med «Horoscope» og «Taxi» har ført til at jeg ikke er like avvisende som før. Derfra til faktisk å samle Roxy Music er imidlertid et stort skritt, samtidig som det da blir spørsmål om hvilken av de forskjellige Roxy Music-fasene og utgavene som skal være utgangspunktet for en slik gjenforening.

Personlig kunne jeg meget godt ha tenkt meg å jobbe sammen med Brian Eno igjen. Det tror jeg kunne vært svært spennende, uavhengig av om det blir med eller uten de andre i Roxy Music. Men om det noen gang skjer, vil det uansett ikke bli før tidligst neste år – og etter at «Horoscope» er blitt utgitt, smiler Ferry som før han tar avskjed røper at han til høsten legger ut på ny turné. Med trolig stopp i Oslo i november.

Av Leif Gjerstad

(Intervju første gang publisert i NTB 26. mars 1993)

Les også: Da Leffe lærte Bryan Ferry alt om farsrollen

Les også: Bryan Ferry kryper ut av skallet (arkivintervju fra 1982)

Les også: Ferry på farten (arkivintervju fra 1988)

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *