Carl Emil – den danske lillebroren til Håkan?

Som soloartist debuterte Carl Emil Petersen live på Roskilde. Foran 17.000 publikummere. (Foto: Leif Gjerstad)

Roskilde: I Danmark har han gått til topps med bandet Ulige Numre, men nå satser Carl Emil Petersen på en solokarriere. Konserten på årets Roskilde-festival tyder på at vi kan bli bedre kjent med den danske 25-åringen etterhvert.

Et litt morsomt sammentreff på Roskilde-festivalen fant sted da veteranene Savage Rose med Annisette i spissen leverte en formidabel konsert rett etter at den 45 år yngre singer/songwriteren Carl Emil Petersen fikk opp stemningen på en annen av festivalens scener.

En ukjent danske

Savage Rose kjenner de fleste, og de vil jeg prøve å komme tilbake til ved en seinere anledning. Men i dag tenkte jeg det skulle handle om en (for nordmenn) ukjent danske. De er det i og for seg mange av, siden danskene ikke akkurat har markert seg som en musikalsk stormakt. I moderne tid kjenner vi best Mew og Kashmir, mens jeg regner med at de aller fleste vil stå som et stort spørsmålstegn hvis navnet Ulige Numre nevnes.

Noe som ikke er så rart, siden bandet bare eksisterte noen får år før det ble oppløst tidlig i år. Men i løpet av sin relativt korte karriere rakk de likevel å få oppleve at deres debutsingel «København» i 2012 ble kåret til «Årets sang» i Danmark, mens andrealbumet «Grand Prix» solgte gull og nådde toppen av salgslistene i 2015.

Solodebut på Roskilde

Tidlig i år kom imidlertid beskjeden at medlemmene gikk hvert til sitt, og at vokalist og låtskriver Carl Emil Petersen satset solo. Og den aller første konserten under eget navn fant altså sted på den store Arena-scenen for anslagsvis 17.000 entusiastiske dansker…

I sin programomtale sammenlikner Roskilde Festival Carl Emil Petersen med Håkan Hellström. Og det er ingen ueffen sammenlikning. For slik Hellström fikk sitt gjennombrudd ved å sette fokus på hjembyen («Känn ingen sorg för mig Göteborg») var det «København» (hvor Petersen er fra) som gjorde hans navn kjent i Danmark. Begge bygger dessuten sine låter rundt energisk og melodiøs pop, med passe doser rølp, kaos og romantikk. Og ikke minst: begge har en bandbesetning som sikrer stor lyd i en Springsteen-inspirert tradisjon.

Stort potensial

Med tanke på at Roskilde-konserten var Petersens aller første med sitt nye band og at han spilte mange nye låter ingen hadde hørt før (foruten noen gamle Ulige Numre-favoritter) står det respekt av det han leverte. Tre gitarister, to på trommer/perkusjon og en på keyboard sørget for en fyldig sound som rullet fram mens gitarene og keyboardsene strødte rundt seg med disse perletonene som vi kjenner så godt fra Hellström (og Springsteen).

Carl Emil Petersen jobber for tida med sitt debutalbum (kommer til høsten). Der vil vi få et bedre svar på spørsmål om både profil, originalitet og styrke. Men Roskilde-konserten viste i det minste at Carl Emil Petersen har potensial til å bli en danske som om noen år også har et navn i Norge.

Av Leif Gjerstad

Se video av Carl Emil Petersens nye singel:

 

Flere saker fra Roskilde-festivalen

Legg igjen en kommentar