Cornelis 80

Cornelis Vreeswijk i 1966. Tirsdag 8. august ville han fylt 80 år. (Foto: Wikimedia Commons)

Cornelis Vreeswijk var utvilsomt en av 1900-tallets aller største skandinaviske trubadurer. I november er det 30 år siden han døde. I morgen ville den nederlandsksvenske artisten fylt 80 år, dersom han hadde fått leve.

Det er skrevet bøker om Vreeswijk og det er lagd film om hans liv. Og sangskatten hans lever fortsatt og finner stadig sin vei fram til nye og yngre lyttere. Selv ble jeg kjent med hans musikk gjennom debutalbumet i 1964. Kanskje var unge pop-Leffe litt for ung og anglofisert for å ta ham helt inn i hjertet, men for en 12-årig stockholmare som elsket å synge var det til gjengjeld mye lettere å synge tekster på morsmålet enn på engelsk. Og da lot jo «Ballad på en soptipp» seg høre.

Likevel var det nok først med den mer barnevennlige «Brevet från kolonin» året etter at jeg for alvor ble opptatt av Cornelis. I ettertid er akkurat den låten kanskje en parentes i Vresswijks produksjon, men et sted må man jo begynne. Og etterhvert fulgte det uansett så mange gullkorn fra Mäster Cornelis att CD-boksen «Mäster Cees memoarer» uten vansker forsvarer sine drøye seks timers oppsummering av Vresswijks lange, men likevel så altfor korte, karriere.

Vi minnes ham på dagen med et svensk tv-opptak fra 1967, med en av de udødelige klassikerne han har gitt oss: «Balladen om her Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind».

(Og for ordens skyld, så er det altså bare teksten som er Vreeswijks egen. Melodien er hentet fra en gammel engelsk folkesang, men Vreeswijks har klart å bearbeide den gamle låten slik at den blir som hans egen)

Av Leif Gjerstad

Se video:

 

Legg igjen en kommentar