Courtney Marie Andrews: Suksess med personlig nerve

Courtney Marie Andrews i Stockholm. Hennes 27 konsert på 30 dager. (Foto: Leif Gjerstad)

Stockholm: Hun synger om et «Honest Life». Det kan synes som det også er et hektisk liv. På sin nylig avsluttede Europa-turné holdt Courtney Marie Andrews 27 konserter på 30 dager.

– Ja, det ble mye og jeg er sliten nå. Men det har også vært fantastisk moro, forsikrer 26-årige Andrews når vi treffer henne på den månedslange Europa-turnéens aller siste stopp, Brooklyn Bar på Hornstull Strand i Stockholm.

Den konserten kom dagen etter den hun hadde i Malmö som kom dagen etter Göteborg som kom dagen etter Oslo som kom dagen etter Trondheim som kom dagen etter Utrecht. Og så videre, nesten uten unntak, tilbake til åpningen i Norwich en måned tidligere.

– Jeg har spilt og turnert i Europa før, men dette er min første egne turné. At vi la opp et så tett program skyldes at de i plateselskapet (Loose Records) var usikre på om jeg ville trekke nok folk, og med mange konserter ble det økonomisk mer forsvarlig å dra, forteller Courtney Marie Andrews som har kunnet glede seg over at frykten for tomme hus var ubegrunnet. I stedet er det blitt flere utsolgte konserter.

– Det har vært en eneste stor opptur. Publikum her i Europa har tatt så godt i mot meg, med varme og entusiasme. Ikke minst gjelder det de fem konsertene her i Norge og Sverige.

Startet da hun var 16

Courtney Marie Andrews er for de fleste et ubeskrevet blad, men til tross for at den unge kvinnen fra Phoenix, Arizona fortsatt bare er 26 år, kan hun se tilbake på ti år i bransjen. Med sin første turné på vestkysten i USA før fylte 17. I løpet av disse årene har hun også gitt ut to – eller var det fem? – album før gjennombruddet kom med det kritikerroste americana-albumet «Honest Life» i fjor.

– Forvirret? Smiler Andrews da vi spør om antall album, siden opplysningene på hennes nettside sier tre, mens Wikipedia har listet opp seks.

– Sannheten er egentlig åtte, men jeg pleier å si tre, svarer den amerikanske artisten og forklarer:

– De to første albumene var noe jeg bare spilte inn uten å gi det ut på ordentlig. De tre neste ble utgitt, men er nå trukket fra markedet fordi jeg syntes de blir feil i forhold til den jeg er i dag. Derfor er det riktig å si at jeg har tre offisielle album, med «No One’s Slate Is Clean» (2010) som den første og «Honest Life» som den siste. Så langt.

Fra pønk til folk

Slett ikke verst for en artist som ikke var så ekstremt ung da hun begynte med musikk. Sin første gitar fikk hun som 13-åring, etter å ha mast på sin mor hjemme i Phoenix.

– Men hun hadde ikke råd, så hun fikk en onkel av meg som bodde i Mexico til å kjøpe en der. Mye rimeligere, sier Andrews og  antyder at det kanskje ikke var den aller beste gitaren. Men det holdt. Hun ble forelsket i den, lærte seg å spille og begynte straks å skrive låter.

– Til å begynne med var det pønk som gjaldt, fortrinnsvis i den mer melodiøse stilen a la The Clash. Etter hvert ble jeg imidlertid mer og mer opptatt av tekster, og da er folk mer interessant enn pønk, så gradvis skled jeg mer og mer over i den sjangeren, forteller Andrews som i fjor gikk til topps på de britiske americana-listene med nevnte «Honest Life».

Den nye Joni?

Courtney Marie Andres på Brooklyn Bar, Hornstull Strand. (Foto: Leif Gjerstad)

Blant referanser som er blitt brukt til å beskrive Courtney Marie Andrews musikk har Joni Mitchell dukket opp mer enn en gang. Noe hun ikke er udelt begeistret for.

– Det er et stort kompliment å bli sammenliknet med henne, men jeg syns nok sammenlikningen blir noe søkt. Det bunner vel mest i at jeg er kvinne, synger og spiller gitar. Akkurat som Joni. Men jeg oppdaget henne nokså seint, og lenge etter at jeg skjønte at Townes van Zandt og Elliott Smith var greia, sier Andrews og minner om at også Smith begynte i et mer pønkete terreng før han ble singer/songwriter.

Smith var også indirekte grunnen til at hun flyttet til Seattle da hun 16 år gammel bestemte seg for å satse på musikken. En avgjørelse foreldrene hennes kanskje ikke omfavnet, men heller ikke prøvde å forhindre, siden de ifølge den unge artisten skjønte at dette var noe hun ville heller enn noe annet.

«Honest Life» unnfanget i Belgia

Den viljen førte henne til jobber som backupsanger til Jimmy Eat World og Damien Jurado, som hun også har besøkt Skandinavia sammen med. Mens «Honest Life» på mange måter ble til i Belgia, hvor hun bodde noen måneder og jobbet sammen med belgiske Milow.

– Det var en tøff periode, ikke fordi Milow behandlet meg dårlig, men fordi et langvarig forhold tok slutt rett før Belgia. Med kjærlighetssorg og venner og familie langt unna var alt jeg kunne gjøre å sitte på hotellet og skrive sanger. Det fungerte som terapi, samtidig som jeg innså at det var noe med disse personlige sangene som jeg kunne og ville gjøre noe med. Og da jeg vel var tilbake i USA var veien til studio og innspillingen av det som ble «Honest Life» kort, forteller Courtney Marie Andrews. Som etter noen måneder hjemme i USA vender tilbake til Europa og ny turné i slutten av august. Foreløpig med «bare» 9 konserter i løpet av 15 dager i Eire, Storbritannia og Frankrike bekreftet.

Av Leif Gjerstad

Les også: Courtney Marie Andrews; Ung dame med solid erfaring

Se video::

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *