Da «Stairway To Heaven» ble stormet av politiet

stairway-to-heaven-led-zeppelin2Robert Plant betalte penger for å slippe å høre «Stairway to Heaven», mens bevæpnet politi raidet en amerikansk radiostasjon fordi de spilte låten om og om igjen. Det siste skjedde for 25 år siden denne helgen.

Da Led Zeppelin ga ut «Stairway To Heaven» høsten 1971 (på «Led Zeppelin IV»-albumet) skjønte de to opphavsmennene Jimmy Page og Robert Plant at de hadde skrevet en låt litt utenom det vanlige.

Men verken de eller noen andre kunne forutse at den nærmere åtte minutter lange sangen etter noen år skulle bli den mest spilte på amerikansk radio. Ei heller kunne de ane at den med tiden skulle stå som selve symbolet på classic rock-sjangeren som mange stasjoner sverget til.

Og det er det denne lille saken skal handle om, med start i Albuquerque i New Mexico. Der hadde eieren av radiostasjonen KLSK FM bestemt seg for å gi stasjonen en ny musikkprofil, heretter skulle det være «Classic Rock» som gjaldt. Og for at alle lytterne skulle skjønne at han virkelige mente alvor, bestemte eieren seg for at KLSK FM skulle åpne sin classic rock-era med «Stairway To Heaven».

Det ble derfor den aller første låt KLSK FM spilte det døgnet. Men det ble også den andre. Og tredje. Og fjerde. Og… og…

Politi x 2

Den geniale idéen var nemlig å spille «Stairway To Heaven» om og om igjen i et helt døgn til ende. Uten å slippe til verken DJs eller annen musikk.

Stuntet fikk helt klart oppmerksomhet, slik eieren hadde håpet. Men kanskje ikke akkurat slik han hadde forutsett, ved at politiet skulle raide stasjonen to ganger.

Første gang var da en lytter ble bekymret over at stasjonen bare spilte den ene låten. Han fryktet at DJen hadde fått et illebefinnende og lå bevisstløs døden nær i studio, og på hans oppfordring brøt derfor politiet seg inn i lokalene. De kunne raskt konstatere at DJen levde og hadde det bra mens «Stairway to Heaven» gikk i loop.

Den andre gangen var av litt mer alvorlig karakter. Den første Gulf-krigen hadde brutt ut noen få dager i forveien, og da KLSK FM spilte en låt om en trapp til himmelen tolket noen det som at terrorister kunne ha kapret stasjonen. Ny utrykning med væpnet politi ble nok en gang resultatet.

Plant betalte for å slippe Stairway

Om KLSK FM elsket «Stairway To Heaven», var det også noen stasjoner som gikk lei Led Zeppelin-låtens dominans. Heriblant den alternative og lytterfinansierte stasjonen KBOO i Portland, Oregon.

I et forsøk på å få litt mer penger til driften lovte KBOO å droppe «Stairway To Heaven», hvis lytterne donerte en gitt sum til stasjonen. En av de som akkurat da hørte på stasjonen var Robert Plant. Han stoppet straks bilen og ringte opp stasjonen og erklærte at han ville gi sitt eget bidrag – 1000 dollar – dersom KBOO garanterte at de aldri ville spille Led Zeppelin-klassikeren igjen.

Plant har seinere forklart handlingen med at DJen var så laidback og kunnskapsrik og stasjonens eklektiske, alternative profil så bra at KBOO fortjente all den støtten den kunne få. Dessuten var han selv litt lei sin egen låt, kunne han innrømme.

Av Leif Gjerstad

Les også: Led Zeppelin flyr høyt

Les også: Plant & Krauss – Et overskuddsprosjekt (arkivintervju fra 2008)

Les også: Nyter friheten (arkivintervju fra 1985)

Legg igjen en kommentar