Dagen tragedien rammet Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd i 1973. (Foto: Wikimedia Commona)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De havnet i skyggen av Allman Brothers Band og kranglet med Neil Young. Alt gikk ikke alltid på skinner for southern rock-sjangerens nest mest profilerte band. I dag er det 40 år siden to av bandmedlemmene mistet livet i en flykrasj.

Med «Sweet Home Alabama» og «Free Bird» har Lynyrd Skynyrd spilt og sunget seg inn i musikkhistorien som det mest profilerte southern rock-bandet etter Allman Brothers Band. Låtene lever 40 år etter, men for bandet fikk storhetsperiode en like brå som brutal slutt da flyet deres krasjet under nødlanding på vei til Baton Rouge i Lousiana. Bandleder Ronnie van Zandt, gitarist Steve Gaines og korist Cassie Gaines (Steves eldre søster) omkom i ulykken, men de øvrige i bandet overlevde.

Den fatale ulykken skjedde bare tre dager etter at Lynyrd Skynyrd hadde gitt ut sitt femte studioalbum, som litt spooky hadde fått tittelen «Street Survivors». Det ble Ikke bare bandets mestselgende plate, det ble også deres siste. Kort tid etter ulykken kunngjorde de fire overlevende i bandet at Lynyrd Skynyrd var historie. De fortsatte riktignok å spille sammen, men av respekt for de som døde, gjorde de det under andre navn.

Kom tilbake etter ti år

I hvert fall fram til 1987, da de tok tilbake navnet Lynyrd Skynyrd. Siden er det blitt ni studioplater med nytt materiale, men uten å si noe stygt om dem (har jo ikke en gang hørt alle…) så er det storhetstida på midten av 1970-tallets Lynyrd Skynyrd alltid vil forknippes med. Den storhetstid som fikk en så brutal slutt for 40 år siden i dag.

Av Leif Gjerstad

PS! Og hva var nå dette med Neil Young-krangel? Jo, utgangspunktet var Neil Youngs musikalske angrep på sørstatsrasisme i «Southern Man» (fra albumet «After the Gold Rush»), der han også trekker inn brennende kors i teksten. Og han ga seg ikke med det. På det etterfølgende albumet vartet han opp med den ideologiske og politiske slektningen «Alabama», foruten at han i flere intervjuer på den tida gjentok rasismebeskyldningene mot sørstatsfolk.

Det fikk Lynyrd Skynyrd, som selv var fra Jacksonville i Florida, å reagere og gi sitt musikalske svar i kjærlighetssangen til sørstatene, «Sweet Home Alabama».

Se live-videoer fra 1977:

 

Legg igjen en kommentar