David Bowie ut på verdensturné

(intervju opprinnelig publisert i mars 1987)

Stockholm:: – Min nye verdensturné starter den 20 mai og vil pågå fram til desember. Til Skandinavia og Göteborg kommer jeg den 27. juni.

Det var David Bowies gledelige melding til alle sine fans da han lørdag møtte skandinavisk presse i Stockholm. Og som en liten forsmak på den kommende turneen ga han de om lag 300 spesielt inviterte bransjefolkene en «minikonsert». Sammen med sitt nye turnéband fremførte Bowie to kutt fra sin nye LP, «Never Let Me Down», blant annet den ferske singelen «Day In, Day Out». Den nye turneen, kalt «The Glass Spider», vil ifølge Bowie bli nokså forskjellig fra hans forrige verdensturné, i 1983.

– «Let’s Dance»-LPen skaffet meg mange nye fans som ikke kjente meg så altfor godt fra før. Derfor bygget vi opp et show med et «greatest hits»-repertoar. Denne gang vil konsertene inneholde et mye sterkere element av drama og teater, og repertoaret vil derfor tilpasses showet i stedet for omvendt.

Mediepersonen Bowie

Med 300 mennesker i en klynge foran scenen, ble det aldri plass for dyptgående spørsmål på Bowies pressekonferanse. Men spørsmålene ga uansett Bowie god anledning til å vise hvor profesjonell og vant han er til å takle media. Ikke minst viste den nylig fylte, men ungdommelig utseende 40-åringen styrke når uventede spørsmål dukket opp.

Åpningsspørsmålet om hva han syntes om Nina Hagen lot han med et smil bli stående ubesvart. Hadde han planer om å gifte seg påny?, ville en annen vite.

– Nei, men jeg har en fast venninne. Og hvis neste spørsmål blir hvem hun er, blir mitt svar: det forteller jeg ikke, sa Bowie. Bare da en journalist ville vite hva han tror AIDS vil bety for rocken, stivnet Bowies smil. Og han svarte krast:

– Det synes jeg du burde kreve at alle rockemusikere som kommer til Sverige, svarer på. Men om du har flere «seriøse» spørsmål om AIDS, synes jeg du heller bør konsultere din lege!

Musikeren Bowie

David Bowie på Glass Spider.turneen i 1987. (Foto: Jo Atmon/Creative Commons)

På det litt mer seriøse planet kunne Bowie opplyse at «Neve Let Me Down» musikalsk ligger nærmere hans tidlige 70-talls rock enn den litt glattere «Let’s Dance»-stilen.»

– Jeg har vendt tilbake til mine røtter. Det er enklere og mer direkte rock’n’roll på denne platen enn på noe annet jeg har gjort på svært lenge, sa Bowie.

I et tilbakeblikk på sin karriere trakk han fram «Diamond Dogs», «Low» og «Scary Monsters» som hans personlige favoritt-LPer, og samarbeidsperioden med Brian Eno som den musikalsk mest spennende og fascinerende. Om sitt mangeårige samarbeid med Iggy Pop, nå senest på Iggys vellykkede comeback-LP «Blah Blah Blah», fortalte Bowie videre:

– Jeg har alltid likt Iggy og hans musikk, og jeg er overbevist om at vi vil gjøre noe sammen også i fremtiden.

Skuespilleren Bowie

Gjennom hele 70-tallet var David Bowie rockens viktigste hvite nyskaper og stildanner. Men de siste årene har Bowie, som musikalsk innovatør, blitt påført stygge riper i lakken. Hans siste LP («Tonight») var skuffende, og etter den utgivelsen har han bare bidratt med varierende filmskuespillerprestasjoner og til dels intetsigende filmmusikk.

– Jeg har alltid vært fascinert av film, men min førsteprioritet har alltid vært og vil alltid forbli musikk. Det er som musiker jeg har min største styrke, kommenterte Bowie sitt eget forhold til film kontra musikk, før han røpet at han og Mick Jagger arbeider med et eget filmprosjekt. Men på grunn av den kommende turneen kan filmingen påbegynnes tidligst i 1988.

Før den tid, nærmere bestemt førstkommende fredag, kan norske fjernsynsseere med svenskeantenne glede seg til et 50-minutters innslag om og med David Bowie i programmet «Stina m.fl.».

Av Leif Gjerstad

(intervjuet ble opprinnelig publisert mars 1987 i flere aviser. Denne versjonen er hentet fra Bergens Tidende)

 

Legg igjen en kommentar