Den travle festivaltida

Highasakite gjorde en utmerket konsert på Hvalstrand. (Foto: Joakim S. Enger)

Highasakite blir å se på mange festivaler i sommer, inklsuive Roskide og Glastonbury. Her fra en festivalkonsert i fjor på Hvalstrand. (Foto: Joakim S. Enger)

Så er den over oss igjen, festivalsommeren. Bergensfest sparket i gang tidligere i uka, og fra denne helgen kan du reise land og strand rundt og være sikker på å finne minst en festival et eller annet sted hver helg.

De skiller seg både i format, profil og sted, og å liste opp alle vil kreve langt mer enn Leffe makter (eller gidder, i hvert fall). Spesielt som han selv trolig bare skal på fire av dem. Men her er i hvert fall noen av de største og viktigste i Norge den kommende måneden (dvs fram til midten av juli), samt et par fra våre naboland.

Juni:

Bergensfest, Bergen (15. – 18. juni) har de siste årene hatt et imponerende godt program. Med mange av de samme artistene som på Norwegian Wood, men i tillegg mange flere. Vi er ikke like imponert over lista i år, selv om navn som Band of Horses, Biffy Clyro, Wilco og Sigur Ros allerede har spilt når dette publiseres, mens Lars Vaular, Highasakite og vår favoritt Ezra Furman forgyller fredagen og lørdagen.

Les også: Familie på tur

Les også: Highasakite til festivaler

Norwegian Wood, Oslo  (17. juni) er blitt kraftig amputert i år og har flyttet fra Frognerbadet til Sukkerbiten (utenfor Operaen). De vanlige tre (eller til og med fire) dagene er i år redusert til lørdagen, men heldigvis er artistene Israel Nash, BigBang og Wilco ikke å kimse av.

OverOslo, Oslo (21. – 25. juni). Den relativt nye festivalen på Grefsenkollen i Oslo har vokst seg større og sterkere for hvert år, og kan slik ha stukket kjepper i hjulene for Norwegian Wood. Satser på et trygt, mainstream-program med Tom Jones, Bjørn Eidsvåg, Susanne Sundfør. Travis og Karpe Diem som noen av de største.

Piknik i parken, Oslo (24. – 26. juni). Bare et steinkast unna, kan dette være enda en grunn til Norwegian Woods problemer i år. i trivelige parkomgivelser er dette Leffes lokale festivalfavoritt – selv om han er misfornøyd med helga de har valgt. Da er jo Leffe bortreist! Men hadde han vært hjemme ville han sikkert tatt med seg både Ryley Walker, Sivert Høyem, Dungen, Damien Jurado og Ezra Furman.

Les også: Ryley Walker – folk, jazz og jam

Les også. Ezra Furman mikser sjangere og kjønn

Tons of Rock, Halden (23. – 25. juni) Arrangeres parallelt med Piknik i parken, men med Black Sabbath, Alice Cooper, Europe og Ghost på programmet er profilen så forskjellig fra Oslo-pikniken at overlappingen er minimal.

Steinkjerfestivalen, Steinkjer (24 – 25. juni) Har gamle helter som Status Quo og 10cc på topp, med solide skandinaviske som Bob Hund, Oslo Ess og Raga Rockers derunder.

Quart-festivalen, Kristiansand (28. – 29. juni). Etter mange års fravær har Toffen Gunnufsen blåst nytt liv i festivalen i forbindelse 25-årsjubileet. Som Q25 inviterer festivalen til jubileumsfest med LCD Soundsystem, Underworld, Leftfield og Mercury Rev som største navn. Jubileet feires for øvrig også med boka «Quart», hvor festivalhistorien blir gjenfortalt gjennom Arvid Skancke Knutsen.

Juli, første halvpart

Sommerfesten på Giske, Giske (2. juli). Ved siden av Trænafestivalen sannsynligvis den hyggeligste festivalen jeg aldri har vært på. Årets program byr blant annet på artister som Karpe Diem, deLillos, Sondre Justad, Marit Larsen og Ine Hoem.

Kongsberg Jazzfestival, Kongsberg (6. – 9. juli). Nest etter Molde er Kongsberg landets største jazzfestival. I år med Kygo, Bernhoft og Aurora som ingen vel vil kalle jazz på lista, men også med «ekte» jazznavn som Pat Metheny, Bugge Wesseltoft, Steve Coleman og Sun Ra Arkestra på plakaten.

Stavernfestivalen (7. – 9. juli). Satser på en voksen musikkprofil, med Neil Young, Bjørn Eidsvåg og Åge Aleksandersen som etablerte trekkplastre. Men selvsagt også med noen (relativt sett) yngre stjernenavn som Ellie Golding, Veronica Maggio og Maria Mena for å skape balanse.

Trænafestivalen (7. – 10. juli). Sommerens vakreste eventyr, har jeg hørt folk beskrive festivalen langt ute i havgapet som. I år frister Træna med artister som Ida Maria, Susanne Lundeng, Frøkedal, Violet Road og Bob hund på programmet.

Slottsfjell, Tønsberg (13. – 16. juli). Har langsomt, men sikkert etablert seg som den viktigste rockfestivalen etter Øya. I år med de lokale heltene Seigmen samt Grimes, Susanne Sundfør, The 1975, John Grant og Karpe Diem som noen av de største trekkplastrene.

Seinere i sommer

I ukene etter Slottsfjell frister blant andre Moldejazz, Bukta, Vinjerock, Månefestivalen, Canal Street, Notodden Blusfestival, Mela, Oslo Jazzfestival, Pstereo, Findings, Parken og Hvalstrandfestivalen.

Så kan vi jo avslutte med de tre jeg i hvert fall skal på:

Roskilde Festival, Roskilde i Danmark (25. juni – 2. juli). Festivalcampen har noen få konserter som vorspiel før portene til selve festivalområdet slås opp onsdag 29. juni og Damon Albarn med syriske venner hilser velkommen tidlig om kvelden. Så går det slag i slag, og totalt skal 183 artister i ilden før britiske Nero setter endelig punktum natt til søndag. Derimellom skal store navn som Hinds, Red Hot Chili Peppers, Courtney Barnett, PJ Harvey, Neil Young, Tame Impala og New Order vise at Roskilde fortsatt er størst. Det er forøvrig solgt 7000 billetter til festivalen i Norge, og 11 norske artister står på spilleplan, heriblant Highasakite, Lars Vaular, Aurora og Kvelertak.

Clandestino, Bottna i Sverige ( 28. – 31. juli).  Første kvelden av den litt alternative festivalen arrangeres i Göteborg, før den beveger seg en drøy time nordover til Bottna, Bohuslän. Herlig atmosfære i det gamle steinbruddet, med en utpreget verdensmusikkprofil. I år med Jambinai, Erik Lundin, Animal Chuki og DakhaBrakha som de største trekkplastrene.

Øyafestivalen, Oslo (9. – 13. august). Norges største og viktigste festival sparer ikke på kruttet i år heller. I sitt nye hjem i Tøyenparken hilser festivalen i år artister som PJ Harvey, New Order, Jason Isbell, Highasakite, Anonhni, Julia Holter, Haim, Jamie XX, Aurora, Foals, Ane Brun, Whitney og mange andre velkommen.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar