dePress – nyrockens kultstjernegruppe

(intervju opprinnelig publisert i juni 1981)

dePress-intervju i Dagbladet, 03.06.1981

Oslo: Den 1. juni kom «Block to Block», Oslo-gruppa dePress debut-LP. Dermed er enda en milepæl passert i denne trioens kortvarige, men framgangsrike eksistens.

For seiv om gruppa (Andrej Dziubek Nebb — sang og bass, Jørn Christensen — gitar samt Ola Snortheim — trommer) først i disse dager feirer 1-års jubileum har de for lengst inntatt en stilling som kultstjernegruppe i Oslo. De har toppet alternative salgslister med sin 4-spors debut-EP og de ble valgt ut som nyrockens representant til NRKs store satsning, «Natt-til-1. mai-rock».

Og alt dette uten støtte eller hjelp fra etablerte plateselskapers velsmurte PR-maskiner. dePress har valgt å stå på egne, kapitalslunkne bein og stole på egen musikalsk slagkraft.

– Og det har gått så bra at det nesten er litt skremmende, innrømmer Andrej. Det er tross alt bare vel 1/2 år siden vi hadde vår aller første utespilling. Men vi lar ikke dette tynge oss for mye. Vi får bare se hva framtida bringer.

Andrej er polskfødt, men flyktet fra sitt hjemland til Østerrike i 1970. I dePress finner vi mange østeuropeiske
elementer, og tekstene er hovedsakelig en fascinerende blanding av polsk og engelsk.

– dePress musikk er et resultat av oss tre, forteller Jørn, mens tekstene er Andrejs. – Men seiv om ordene er uforståelig for de fleste, skaper de stemninger og assosiasjoner som kan tolkes på mange interessante måter.

dePress – kule kulthelter (Foto: discogs)

dePress LP er produsert av
den kjente engelskmannen John Leckie, som gruppa sammen med Oslo-kollegene Cut fikk hentet over fra England.

– I alle tider har norske band snakket om mangel på norske produsenter som kan nok, og mange har derfor dratt utenlands for å spille inn plater. Vi har snudd på flisa, og er storfornøyde med resultatet, sier Ola.

Å engasjere en etablert produsent koster selvfølgelig penger. Men som Jørn sier:
 – For det første dekker forhåndsbestillingene på vel 1000 eks. studioutgiftene. For det andre har plata vært et mål for oss. Studiojobbinga har gitt oss verdifull erfaring, og kostnadene kan derfor ses på som studielån.

En annen slags erfaring var gruppas deltakelse i NRKs Nattrock.

– Vi var sterkt i tvil om vi skulle stille opp. Programmet var en slags formynderrock egnet til å skjule berettiget misnøye blant store ungdomsgrupper. At vi likevel stilte opp var fordi opptøyene natt til 1. mai først og fremst resulterer i økte bevilgninger til politiet, og dermed nærer opp under ropene om «Lov og orden» og andre fascistiske elementer.

For øyeblikket befinner gruppa seg på Nord-Norge turné. Avslutningen skjer ved «Smogrockfestivalen» i Porsgrunn den 8. juni. Og hvis ikke noe uforutsett skjer venter deretter en 2 ukers turné i Polen sammen med Kjøtt i juli.

Joda, det skjer mye med dePress.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Dagbladet i juni 1981)

Legg igjen en kommentar