Dobbel Buckley i Spillerom

Jeff Buckley døde bare tre år etter albumdebuten. (Foto: Wikimedia Commons)

Mandag 29. mai er det 20 år siden Jeff Buckley døde. Det markeres dobbelt opp i NRK-programmet Spillerom. Først med en gjennomgang av albumet «Grace» fredag, før sju artister mandag framfører sine egne versjoner av Jeff Buckley-sanger live.

Jeff Buckley rakk bare et ordentlig album, før han druknet i Mississippi i Memphis 29. mai 1997. Da var han i ferd med å spille inn oppfølgeren til «Grace», som da det kom i 1994 slo ned som en bombe. Så altfor mye solgte den ikke den gangen, men da året skulle oppsummeres gikk den helt til topps på mange kritikerlister, inklusive undertegnedes. Siden har «Grace» stadig vokst i status, og framstår i dag som en av 1990-tallets aller viktigste utgivelser.

Det er også grunnen til at P2-programmet Spillerom rydder plass til Jeff Buckley og «Grace» både fredag og mandag. I det faste programinnslaget «Verkstedet» har Spillerom fredag invitert musikkjournalist Sven Ove Bakke (ex-Dagbladet) til å snakke om «Grace», mens hele Spillerom-timen mandag vies norske artister som hyller Buckley med hver sin versjon av en av hans låter.

Sju norske covrer Buckley

Moddi er blant artistene som spiller Jeff Buckley i NRK-programmet Spillerom. (Foto: Sven Ole Engelsvold)

Artistene som har takket ja til å spille hver sin låt fra Jeff Buckley-albumet live er Thomas Dybdahl, Moddi, Kristian Kristensen, Helene Bøksle, Sigrid Berg, Askil Holm og Odd Norheim.

– Moddi og Dybdahl gikk begge for «Lover, You Should’ve Come Over». Ellers valgte alle de andre ulike låter fra «Grace», noe som viser hvor mye man kan finne hos Jeff Buckley, kommenterer programleder i Spillerom, Sven Ole Engelsvold.

Når det gjelder Moddi og Dybdahl antyder Engelsvold at det kan bli at en av dem bytter låt, men også at deres versjoner av Lover-låten er så ulike at det ikke er så farlig om den låten dukker opp to ganger i løpet av programmet.

Preget en generasjon

Av de sju artistene som deltar, er muligens Askil Holm den mest selvsagte, med tanke på at han sammen med de andre i De nye gitarkameratene gjorde stor suksess med sin tolkning av Buckleys tolkning av Leonard Cohens «Hallelujah». De andre bør være kjent for de aller fleste, med unntak for litt mer ukjente Sigrid Berg og Odd Norheim. Berg er uansett datteren til folkemusikeren Kirsten Bråten Berg, mens Norheim er en musiker som måtte gå hjem fra fest da han i 1994 så noen sekunder med Jeff Buckley på MTV. Der og da ble han hektet, og innrømmer villig at han er det fortsatt.

Også programlederen i Spillerom vedgår at han har et nært forhold til Jeff Buckley.

– Jeg var 17 år og spilte i band da «Grace» kom i 1994. Det var noe med tonen i den som gjorde at den skilte seg ut. Det var både sårbart og kraftfullt samtidig og på en måte som gjorde stort inntrykk. Den preget meg og min generasjon, og fortsatt kan jeg framkalle de sterke følelsene jeg følte da jeg hørte «Grace» den gangen, sier Sven Ole Engelsvold.

Av Leif Gjerstad

Les også: Jeff Buckley: Amazing Grace (arkivintervju fra 1994)

Les også: Et møte med Buckley (minnesartikkel om Buckley fra 2007)

Legg igjen en kommentar