Dobbelt norsk i DN Kultur

Litt artig forside på Kulturseksjonen i Dagens Nyheter torsdag. Fire oppslag, to av dem norske. Det ene spør «kanske är Sana i «Skam» vår tids reformator inom islam?», mens det andre slår fast at «Kjell Asikldsens noveller måste läsas».

Det er den svenske forskeren Pernilla Ouis som stiller spørsmålet om Sana som islamsk reformator. I en kronikk med overskrift «Kvinnorna ställer de nya frågorna» peker Ouuis på at kvinner rundt om i verden i stadig større grad stiller spørsmål ved konservatives tolkning av islam. http://www.dn.se/arkiv/kultur/kvinnorna-staller-de-nya-fragorna/

«Fruktansvärt bra», mener Dagens Nyheters bokanmelder at Kjell Askildsens novellesamling «Noveller» er. Hun grunngir sin begeistring for Askildsen ved at hans dramaturgiske presisjon er sublim, samtidig som hun lurer på hvordan han kan skrive fram det kroppslige nærværet slik at hun kan føle det konkret mens hun leser. Hun avslutter sin anmeldelse ved å påpeke at noveller har fått et oppsving de seinere årene, både blant debutanter og etablerte forfattere. Men at Askildsen bør man lese uansett hva andre forfattere skriver eller ei. «Hans noveller står kvar. Det kommer de att göra länge», konkluderer Hallberg. (Anmeldelsen med Askilldsen er foreløpig bare publisert på papir, og kan derfor ikke deles).

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar