Dumdum Ludium

(intervju opprinnelig publisert 1994)

Dumdum Boys, med "nykommeren" Aslak Dørum klemt mellom Kjartan Kristiansen og frontfigur Prepple. (Foto: www.dumdumboys.no)

Dumdum Boys, med “nykommeren” Aslak Dørum klemt mellom Kjartan Kristiansen og frontfigur Prepple. (Foto: www.dumdumboys.no)

Oslo: Fra den musikalske terminologien kjenner vi preludium, interludium og postludium. Men ludium har vært et ukjent begrep – helt inntil nå som Dumdum Boys slipper sitt femte album, “Ludium”.

-“Ludium” er kjernen du står igjen med, når du fjerner prefiksene i preludium, interludium og postludium. Dessuten er ludo latin for “jeg spiller”, mens spill på latin heter ludi. Ut fra dette kan vi slutte at vi har laget en plate som går ned til Dumdum-kjernen, men hvor vi samtidig bevarer spontaniteten og lekfullheten, forklarer Kjartan Kristiansen (gitar), Prepple Houmb (sang), Atle Karlsen (keyboards), Sola Jonsen (trommer) og Aslak Dørum (bass) med alvorlig mine.

Men ikke mer alvorlig enn at Kjartan selv øyeblikket etterpå toner ned de musikalsk-filosofiske betraktningene.

– Det meste av dette fant vi ut i etterkant, da vi skjønte at spørsmålet ville komme. Tittelen snublet jeg over nokså tilfeldig da vi holdt på med vår forrige plate “Transit”. Men da var løpet allerede lagt, og låten “Ludium” ble ikke ferdig tidsnok til den plata. Så vi sparte den til nå.

Konger på borgen

Etter mye ufrivillig drosje-sightseeing rundt om i Oslo havn har NTB klart å lete seg fram til det gamle lagerskuret “Borgen”, hvor gruppa torsdag var samlet for å lansere sin nye CD med intervju og konsert seinere på kvelden.

Den nedslitte bygningen ligger klemt mellom en dundrende trafikkmaskin, jernbaneskinner og et havneområde som preges av anleggsarbeid. “Borgen” er lysår unna den plysj-idyllen som ofte omgir lanseringer av toppgrupper, men kan kanskje stå som et godt bilde på Dumdum Boys status anno 1994.

Fra starten som Wannskræk via Dumdum-debuten med “Blodig alvor” i 1986, har gruppa etablert seg som landets viktigste rockband. Alle de fire CDene deres har solgt over 50.000, og mens de tre første ble belønnet med Spellemannpriser, ble bandet “Årets Spellemann” etter sin fjerde.

De trekker stinne hus over alt hvor de spiller, og interessen for “Ludium” tyder på at Dumdum-bølgen ikke vil gi seg med det første. Singelen “Mitt hjertes trell” topper nå salgslistene, og “Ludium” er forhåndssolgt i over 40.000.

Kommersielle rockere med troverdighet

– Men til tross for denne kommersielle appellen har gruppa klart å bevare sin “kule” status i de mer renbarka rockemiljøene?

– Det er smigrende å høre at vi fortsatt har troverdighet som rockegruppe, men vi er neppe de rette til å svare på det spørsmålet, sier Kjartan. Med “nykommeren” Aslak (som overtok bassen fra Persi Iveland for ett år siden) som fødselshjelper enes de likevel om at svaret kanskje ligger i gruppas stahet.

– Dumdum Boys har aldri stilt opp på de mer utprega kommerse tingene som mange artister med suksess føler seg forpliktet til å gjøre. De har alltid stått på sitt helt til de har fått viljen sin, og dermed klart å bli storselgere uten å svikte sine idealer fra undergrunnstida, hevder Aslak.

Naturlig oppfølger

Ifølge bandet er “Ludium” i samme gate som “Transit”, med et musikalsk spenn fra klassiske, sugende Dumdum-rockere til mer popete spor og rolige dvelende låter. Som vanlig har Kjartan vært den flittigste bidragsyteren, men ikke i like stor grad som tidligere.

– Dette er en mer utpreget bandplate, slår bandet fast. – Alle fem har vært i studio samtidig, så mens Kjartan har sittet i et hjørne og pusset på tekstene, har vi andre boltret oss litt og lagd musikk. Ikke minst er Sola produktiv. Med alle sine ideer kunne han sikkert ha lagd et helt album i løpet av en halvtime, ler Atle og Aslak.

– Resultatet av denne prosessen er også blitt at vi ikke er så stramme som tidligere, tilføyer Kjartan. – Vi jammer og friker mye mer nå enn vi turde å gjøre på våre første plater. Noe av den fortjenesten skal produsenten Yngve Sætre ha. Han kom inn for første gang på “Transit”, og med ham bak spakene har vi frigjort oss på en helt annen måte enn tidligere.

Antirasistisk turné

“Ludium” er resultatet av om lag tre måneder i studio, og gruppa forteller at alt som ble spilt inn er med på CDen, på et unntak nær.

– Vi hadde en knallåt til på gang, men den ble ikke ferdig tidsnok. Vi utelukker imidlertid ikke at vi går inn i studio snart igjen og gjør den ferdig, og kanskje slipper vi den som singel. Tanken frister, sier Kjartan.

Nå som plata er sluppet, skal Dumdum Boys legge ut på en antirasistisk teltturne sammen med blant andre Bel Canto, med start i Bodø 28. april. Men ut over det har de ingen spesielle planer for framtida.

– Bortsett fra at vi skal være med både på en hyllestplate til Kiss, med låten “Shout It Out Loud”, og en tilsvarende hyllestplate til Alf Prøysen.

Vi skal spille inn en av Prøysens mindre kjente låter, og vi går til oppgaven med ærefrykt. Men noen “koselåt” blir det definitivt ikke. Prøysen kunne ofte være en aldri så liten musikalsk rabulist. Og det er denne siden ved ham som vi vil prøve å dyrke fram, avslutter Dumdum Boys, kongene på Borgen.

(intervju opprinnelig publisert i NTB april 1994)

Av Leif Gjerstad

Les også: Kjartan forteller om “Ludium”

Legg igjen en kommentar