Ekte Television

(intervju opprinnelig publisert 1992)

Richard Lloyd mener det er på tide å skru på Television igjen. (Foto: www.richardlloyd.com)

Richard Lloyd mener det er på tide å skru på Television igjen. (Foto: www.richardlloyd.com)

Oslo/New York: Etter en programpause på 13 år, kan folk endelig innstille antennene på Television igjen. Den legendariske gruppa fra New York er gjenforent, og sender ut nye signaler gjennom sitt album «Television», som kommer i handelen den 16. september.

– Jeg traff Tom (Verlaine) for et par år siden og i løpet av samtalen oppdaget vi at vi begge hadde lyst til å få Television på lufta igjen. Vi kontaktet Fred (Smith) og Billy (Ficca), og da de var like tent som oss gjensto det bare å gjøre oss ferdig med diverse forpliktelser og rydde plass for Television, forteller Richard Lloyd på telefon fra New York. Han fortsetter:

– Vi tok selvsagt det lille forbeholdet at dersom det ikke funket, var det bare å glemme hele greia. Men etter at vi plugget inn instrumentene tok det bare noen få minutter for å merke at kjemien fremdeles var der. Så nå er vi klare til å fortsette der vi slapp for tretten år siden!

Les også: Konserter jeg minnes, del 2

Umiskjennelig Television

Gruppas comeback-CD «Television» er umiskjennelig Television. Med fokus på Tom Verlaines litt forpinte stemme, surrealistiske tekster og intenst-nevrotiske gitarspill broderer de seg gjennom melodiøse sanger med et støtt og sikkert komp i bånn. Og ifølge Lloyd var innspillingen av «Television» verken mer eller mindre smertefull enn deres gamle plater.

– Vår innstilling til å skape musikk har ikke forandret seg i nevneverdig grad i løpet av alle disse årene, og vi går aldri i studio med ferdige låter. Vi har skjelettet, men kjøttet på låtene skapes der og da. Jeg tror ikke Tom er den beste til å sette seg strukturert ned og si at slik skal dette flere minutter lange gitarløpet være. Han må bare improvisere seg fram, bruke de intuitive følelsene sine og så fyller vi ut resten.

Spilte på Roskilde

Forut for utgivelsen av «Television» gjorde gruppa tre spillejobber på festivaler tidligere i sommer, hvorav en på Roskilde.

– Det var gøy, men selvfølgelig er vi klar over at vi trenger noen flere jobber før Television virkelig kan legge avgårde slik vi gjorde i gamle dager, kommenterer Richard Lloyd.

Og gamle dager, det var altså den gang Television var en av 70-tallets mest sentrale New York-grupper. Sammen med Patti Smith, Talking Heads, Blondie og Ramones sto Television i spissen for den amerikanske nyveiv-bølgen med base i klubben CBGB’s. Gruppas debut-LP «Marquee Moon» er av prestisjetunge musikkblader kåret til tidenes beste debut-LP og en av rockhistoriens klassikere.

Les også: Ti beste debuter

Kranglet – og sprakk?

Også oppfølgeren «Adventure» fikk mange lovord, men det hjalp lite. Television sprakk i 1979, etter det mange mente bunnet i sterke motsetninger mellom TV-sjef Tom Verlaine og nettopp Richard Lloyd?

– Feiden mellom oss er nokså overdrevet, hevder Lloyd i dag.

– Alle fire i gruppa har alltid vært svært forskjellige typer, og siden vi jobbet så tett innpå hverandre var det en konstant spenning mellom Tom og meg. Det var imidlertid ikke uvennskap, men økonomisk frustrasjon og slitasje som fikk oss til å pakke sammen.

– Så alle godordene var ikke nok som motivasjon til å holde ut?

– At folk kicket sånn på «Marquee Moon» var selvsagt hyggelig, men i motsetning til folk flest forbinder jeg ikke Television med et par hektiske år og et par plater. Vi holdt på i mange år, og mitt minne av gruppa strekker seg derfor over seks lykkelige og kreativt meget fruktbare år. Alltid dedikert til musikken, men med manglende økonomisk styring og et nisjepreg som ikke var nok til å holde oss flytende lenger.

Solokarrierer

Etter at Television sprakk, har Tom Verlaine utgitt flere kritikerroste plater, mens Richard Lloyd bare har en studio-LP bak seg, «Field Of Fire».

– Og det er seks år siden. Det er to kategorier artister som gir ut plater så pass sjelden; de som ikke er så store og de som er virkelig megastore. Jeg er stolt over å tilhøre den samme kategorien som Michael Jackson, Bruce Springsteen og Peter Gabriel, ler Lloyd i den andre enden.

Ikke bare Tom Verlaine har gjestet Norge mange ganger, men også Richard Lloyd har fått tid til flere avstikkere hit.

– Jeg husker spesielt en spilling rundt 1986/87 i Tromsø. Både konserten og byen var fantastisk. I det hele tatt liker jeg Skandinavia svært godt, og jeg har mange venner både i Sverige og Norge, forteller Lloyd som røper at hans gode forhold til Skandinavia skyldes «Fields Of Fire».

– Det svenske plateselskapet Mistlur inviterte meg til Stockholm for å spille inn en plate sammen med svenske musikere. Og det endte med at jeg ble lenge i Skandinavia – både før, under og etter innspillingen, sier Lloyd som sammen med Television legger ut på en lengre turne seinere i høst.

– Jeg har vært for lenge med i denne bransjen for å love altfor mye, men står det på oss så skal Norge definitivt med på turneplanen.

Les også: Tom Verlaine utenfor rampelyset (arkivintervju fra 1982)

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1992)

 

Legg igjen en kommentar