Emmylou Harris: Travelt friår

(intervju opprinnelig publisert 1999)

Emmylou Harris i 1999 (Foto: Wikimedia Commons)

Emmylou Harris i 1999 (Foto: Wikimedia Commons)

Oslo: -1999 skulle være mitt store friår, men nå innser jeg at det bare var en naiv illusjon som ikke holdt. Og det er jeg i grunnen glad for, forsikrer plateaktuelle Emmylou Harris med en liten latter.

Nylig kom hun med albumet «Western Wall: The Tucson Sessions» sammen med Linda Ronstadt. For snaue to måneder siden kom tributtalbumet «Return of the Grievous Angel» med 50-årige Emmylou som en viktig pådriver, og før sommeren kom «Trio 2», den andre samarbeidsplaten med Ronstadt og Dolly Parton.

– Det ser nok mer hektisk ut enn det har vært. Det er jo ikke alltid utgivelsene kommer rett etter innspillingen, betrygger Emmylou uten å overbevise helt. For i tillegg til de som er kommet ut i år, er hun involvert på mange kommende plater, slik som de nye til Guy Clark og Tracy Chapman.

– Jeg elsker å synge og jeg liker å samarbeide med andre. 
Derfor sier jeg gjerne ja når gode venner spør meg om å bli med på en plate. Innimellom har jeg nok følt meg overarbeidet, men det kan likevel ikke måle seg med den gleden disse samarbeidsprosjektene har gitt meg, hevder Emmylou.

Endelig Linda

En av de Emmylou Harris har jobbet mest og tettest sammen med de siste 20
 årene er Linda Ronstadt. De har sunget på hverandres plater, og de har gitt ut to sammen med Dolly Parton. Men det er først med «Western Wall»-plata at Emmylou og Linda tar skrittet fullt ut som duo.

– Tanken har vi tenkt lenge, men det var først i september i fjor vi fikk anledning til å virkeliggjøre idéen, forteller Emmylou som har skrevet tre av låtene på «Western Wall». De øvrige er hentet fra blant andre Jackson Browne, Rosanne Cash, Leonard Cohen, Sinead O’Connor samt både Bruce Springsteen og hans kone Patti Scialfa.

– Å velge låter er alltid noe av det vanskeligste, men utgangspunktet vårt var veldig enkelt. Det skulle være sanger som både Linda og jeg elsket, samtidig som de skulle passe oss og hverandre, forklarer Emmylou som også «lurte» med Neil Young på et hjørne.

– Vi overtalte ham til å kore på Jackson Brownes «For A Dancer». Men da han først var i studio, fikk vi ham til også å trekke fram munnspillet og i tillegg bli med på Springsteens «Across The Border».

Parsons-hyllest 


Mens «Western Wall» er to damer som synger mange andres låter, er problemstillingen snudd på «Return Of The Grievous Angel».

Her er det Gram Parsons låter som tolkes av artister som Cowboy Junkies, Evan Dando/Julianna Hatfield, Mavericks, Elvis Costello, Lucinda Williams/David Crosby, Chris Hillman/Steve Earle og Wilco.

Samt selvfølgelig Emmylou Harris, som deltar på tre duetter med henholdsvis Pretenders, Beck og Sheryl Crow.

– For tre år siden ble jeg forespurt om å være med på dette prosjektet, og med min bakgrunn og forhold til Gram var det helt naturlig å svare ja, sier Emmylou som ble oppdaget på en liten klubb av nettopp Parsons i 1971.
 Deretter gikk veien videre inn i hans band og deltakelse på de nå legendariske Parsons-albumene «G .P.» og «Grievous Angel», den siste utgitt etter hans død i 1973.

– Egentlig er jeg ikke så begeistret for tributt-plater, men denne med Gram var viktig å få gjort. For selv om du ikke vil tro det, er det dessverre fortsatt mange som ikke aner hvem han er. Og det ville jeg gjøre noe med!

Gamle og unge 


Valget av artister på Parsons-plata forklarer hun som «en passe miks gamle venner og unge Parsons-beundrere».

– De første som et personlig bindeledd, de siste for å vise at Parsons har betydning også i dag, sier Emmylou.

Ifølge ryktene hadde hun også et romantisk forhold til Gram – men stedet hvor han døde i september 1973, Joshua Tree Inn, besøkte hun for første gang for tre år siden.

– Mange har valfartet dit for å minnes Gram, men jeg har hatt så mange andre minner at det aldri føltes nødvendig for meg. Men for tre år siden dro jeg dit sammen med min datter, og oppdaget det som Gram og mange etter ham har oppdaget: at det er et meget spesielt og åndelig fascinerende sted.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1999)

Les også: Emmylou Harris – Forkjølet countrydronning (arkivintervju fra 1992)

Legg igjen en kommentar