En Wilbury reiser alene

(intervju opprinnelig publisert 1989)

Tom Petty tar pause fra Wilburys og gir ut sin første soloplate. (Foto: Wikimedia Commons)

Tom Petty tar pause fra Wilburys og gir ut sin første soloplate. (Foto: Wikimedia Commons)

Göteborg: Tom Petty har gått gradene. Siden debuten i 1976 med «Tom Petty & The Heartbreakers» har han lagt alen etter alen til sin vekst, og framstår i dag som en av USAs viktigste rockemusikere. Kanskje ikke som musikalsk grensesprenger, men definitivt som en solid og ærlig håndverker. Hans navn borger for kvalitet, og i hjemlandet nevnes han gjerne sammen med Bruce Springsteen og John Cougar Mellencamp.

Det siste året har han endelig også lagt Europa for sine føtter. Som medlem av supergruppen The Travelling Wilburys, sammen med Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison og Jeff lynne. Men da han fredag som snarest var Innom Göteborg, var det primært for å fortelle om sin første solo-LP, «Full Moon Fever».

– Jeg hadde bare lyst å lage en ny LP, og følte det var på
tide å gjøre noe på egen hånd, forteller lyshårete Petty om «Full moon Fever».

Samarbeidet mellom Tom Petty og produsenten Jeff Lyne på «Full Moon Fever» får også ta æren for at Travelling Wilburys ble til. Både George Harrison og Roy Orbison var innom studio for å gi sitt bi drag til Petty-LPen, og det ene førte til det andre, forteller Petty.

– George fikk Idéen at vi skulle spille inn singelen «Handle With Care», men som kjent ble det til at vi lagde en hel LP. Og mens arbeidet med den pågikk, la jeg min egen LP på is.

Oppfølger?

Travelling Wilburys LP heter «Volume 1», noe som indikerer at de planla en oppfølger. Men grunnet Roy Or bisons bortgang i desember er disse planene nå høyst usikre, bekrefter Petty.

– Vi ble forvirret og lammet av sjokk da Roy døde. Ingen kan erstatte Roy. Jeg har hørt mange bli lansert som hans erstatter, men alt er bare rykter. Kanskje fortsetter vi uten ham, kanskje trekker vi Inn ti andre Wllburyer. Eller kanskje gjør vi ingenting i det hele tatt, sier han.

Selv om «Full Moon Fever» er en solo-LP, gjester fire av fem Heartbreakers på platen. Hva mener Petty skiller denne LPen fra en vanlig Heartbreakers-LP?

– At det stort sett er andre musikere som deltar. Materialet utelukker Ikke Heartbreakers. Jeg kunne sikkert gjort denne platen sammen med dem, men jeg gjorde den altså med noen andre i stedet, svarer Petty med sin karakteristiske sørstats-drawl.

Fra Florida til Los Angeles

Tom Petty er oppvokst i Florida, men havnet i Los Angeles rundt 1975. Og med unntak av LPen «Southern Accents” er det ingen som forbinder Petty med Florida og sørstatssound. Tom Petty & The Heartbreakers har vist seg som ekte forvaltere av vestkystsounden, og som den mest naturlige arvtaker etter The Byrds.

– Byrds var en stor inspirasjonskilde, bekrefter Petty som også har inkludert en gammel Byrds-låt på «Full Moon Fever». Han fortsetter:

-Det føltes derfor noe komisk da vi i 70-årene ble hyllet som Los Angeles fremste «new wawe»-band. Vi som nesten bare hørte på 60-talls musikk, ler Tom Petty som i likhet med Roger McGuinn har gjort sin lyse Rickenbacker-gitarlyd til et kjennemerke.

– Vi har til og med fått en personlig takk fra Rickenbacker-produsenten for at vi har hindret dem fra å gå konkurs.

Sint

Rickenbacker bør også sende en aldri så liten takk til legene, som i 1984 reddet Tom Pettys framtid som gitarist. Under innspillingen av «Southern Accents» ble Petty så frustrert at han slo hånden i studioveggen med full kraft. Det var lenge uvisst om han noensinne ville være i stand til & spille gitar igjen.

Tom Petty planlegger turné sammen med sitt kjære Heartbreakers til sommeren.

– Og da kommer dere selv følgelig til Norge?

– VI har aldri spilt der tidligere, så vi håper selvfølgelig at sjansen byr seg denne gang. Selv om Jeg ikke ser noen grunn til å feire nasjonaldagen deres. Da 17. mai-toget gikk gjennom norske gater for to år siden, var det noen som satte fyr på huset mitt. Min familie og jeg klarte såvidt å redde oss ut, men alle våre personlige eiendeler gikk tapt. Unntatt min kjære Rickenbacker, forteller Tom Petty avslutningsvis.

Av Leif Gjerstad

(intervjuet ble opprinnelig publisert i mai 1989 i flere aviser. Denne versjonen er fra Stavanger Aftenblad

 

Legg igjen en kommentar