Endrer reglene grunnet Sheeran-suksess

I mars hadde Ed Sheeran 16 låter inne på britisk Top20. Det har ført til at man nå har endret reglene for hvordan listen skal utregnes. (Foto: Wikimedia Commons)

I mars hadde Ed Sheeran 16 låter på britisk Top20. Nå har suksessen ført til at platebransjen har endret reglene, slik at ingen lenger skal kunne dominere så voldsomt.

Det er selvsagt strømming som har forårsaket forvirring og regelendring i britisk platebransje. Hitlistene er sammensatt både av fysisk og digitalt salg samt strømming, hvor 150 strømminger er blitt omregnet til én fysisk enhet. Men da Ed Sheeran i mars slapp sitt nye album «Divide», ble antall strømminger så stort at alt annet druknet den uka. Med resultat at Ed Sheeran uka etter utgivelsen av «Divide» la beslag på 16 av singellistas 20 første plasser.

En slik gjentakelse av strømmingseffekten – hvor man antar at mange setter hele album på repeat – ønsker man ikke, og fra denne uka har derfor Official Chart Company endret reglene slik at ingen artister kan være representert med mer enn tre låter på Top 100. Samtidig reduseres verdien av strømming, ved at låter som har vært ute noen uker må strømmes 300 ganger for at det skal regnes likverdig med én fysisk enhet. For nye sanger gjelder imidlertid fortsatt forholdet 150:1 mht strømming.

De nye reglene fra Official Chart Company er både blitt hilst velkommen og kritisert. Tilhengerne av de nye reglene mener de gamle ga et skjevt bilde av virkeligheten, samtidig som de nye vil øke mulighetene for nye artister å komme inn på listen. Kritikerne mener derimot at endringene i for stor grad neglisjerer publikums preferanser og ikke blir like representativ eller relevant som tidligere. Den nye ordningen blir også beskyldt for å være et musikkpolitisk forsøk på å styre utviklingen i en retning musikkbransjen ønsker, heller enn å vise hva publikum mener.

Av Leif Gjerstad

 

 

 

Legg igjen en kommentar