Etter tolv år setter Nashville endelig pris på Margo Price

Margo Price synger sitt liv på debutplata «Midnight Farmer's Daughter». Og gjør det med slik nerve at hun omtales som den nye countrydronninga. (Foto: Angelina Castillo/Third Man Records)

Margo Price synger sitt liv på debutplata «Midnight Farmer’s Daughter». Og gjør det med slik nerve at hun omtales som den nye countrydronninga. (Foto: Angelina Castillo/Third Man Records)

Åpningskuttet på «Midwest Farmer’s Daughter» inneholder nok drama til at de fleste countryklisjéene kunne vært oppfylt. Det spesielle med Margo Price er at hun faktisk har opplevd det hun synger om.

Den 32-årige kvinnen fra Aledo på landsbygda i Illinois har levd et liv mange låtskrivere ville drømme å skrive om. Margo Price kunne sikkert tenkt seg å være mye foruten, men kan i dag i det minste glede seg over at hun har klart å skape god musikk ut av et tøft liv. Hennes solodebut «Midwest Farmer’s Daughter» omfavnes for tida av alle countrykule forståsegpåere, og mange trekker fram henne som countryens nye førstedame.

Ville hjelpe faren

Ifølge henne selv var ambisjonene adskillig mindre, den gangen hun forlot barndomshjemmet i Illinois for Nashville. Riktignok ønsket den 20-årige jenta suksess, men målet var primært å tjene nok penger til at faren skulle kunne kjøpe tilbake gården han mistet til banken da hun var to år. Den gangen var Margo for liten for å skjønne hva som skjedde, men med årene ble hun smertelig klar over hvordan faren ble plaget av å måtte jobbe som fengselsvakt i stedet for å dyrke jorda han fortsatt kunne se, men som nå eides av andre.

Hun ville hjelpe faren å få gården tilbake, men da hun kom til Nashville fikk hun raskt føle hvor beintøff bransjen og konkurransen var. Redningen ble tilfeldige jobber et godt stykke unna det hun egentlig hadde tenkt seg, mens de få som viste interesse for henne helst var tvilsomme menn som ville utnytte ungjenta fra landet. Blant disse var en tidlig manager som inviterte henne hjem, og der sørget for å dope henne ned.

Mistet spebarn – og grepet om livet

Det endte med at hun i frustrasjon og nød forlot Nashville sammen med musikerkjæresten sin, Jeremy Ivey. De prøvde å overleve ved å reise fra bar til bar og spille, mens de i en periode bodde på en campingplass i Colorado og skaffet penger til mat ved å synge på gata.

Etter hvert virket det likevel som Ivey og Price fikk litt fastere grunn under beina, da paret ble kastet ut i en ny krise. Hun fødte tvillinger, men den ene døde av hjertetrøbbel bare to uker gammel. Det ble mer enn Margo Price mestret, og hun havnet i den selvdestruktive filen hvor hun med spritens hjelp kjørte seg selv i bånn. Eller mer presist: i fengsel for fyllekjøring.

Sanger som terapi

Kanskje ble det vendepunktet? I hvert fall innså hun selv at hun trengte hjelp for å få livet på rett kjøl. Hun gikk i terapi og klarte å kutte misbruket, samtidig som hun kanaliserte den frigitte energien i selvterapeutiske sanger som «Hands of Time», «This Town Goes Around», «Weekender», «How The Mighty Are Fallen og «About To FInd Out».

De er alle å finne på «Midnight Farmer’s Daughter» og forteller historien som er gjenfortalt her. Og som faktisk hennes egen familie i Illinois delvis var uvitende om, før hun presenterte historiene i sangform.

For autentisk for Nashville?

Men selv om det er gripende historier fortalt gjennom sterke sanger i klassisk countrytradisjon hjalp det lite. Fortsatt syntes Nashville helt uinteressert i å gi henne sjansen, og eneste måten å få dokumentert sangene på var derfor å gjøre alt på egen hånd.

Sammen med sin mann forlot hun Nashville for Memphis, der paret leide seg inn i Sun Studios og nattestid spillte inn de elleve låtene som i dag utgjør «Midnight Farmer’s Daughter». Tilbake i Nashville banket de på alle dører, men nok en gang var det ingen som ville invitere dem inn.

Strålende kritikker

Det ble mange avslag, før Jack White endelig fikk nyss om Margo Price og plata. Han ble overbegeistret for «det autentiske» i musikken til Price, og med en av musikkbransjens kuleste og hippeste personer som erklært fan, var mye gjort.

Da debutalbumet ble sluppet på Whites plateselskap Third Man Records i begynnelsen av april i år, viste det seg fort at White ikke var den eneste som var begeistret. Margo Price fikk strålende kritikker for sin plate hvor hun nakent synger sitt liv, men har sanger med styrke, nerve og melodier til å gjøre det interessant også for alle oss andre.

Det er lett å sette pris på Price.

Av Leif Gjerstad

Se også: Video med Margo Price «Hands of Time», live på SXSW i Austin, mars 2016

 

Legg igjen en kommentar