Tweedy: Familie på tur

Jeff Tweedy loser boka om seg selv, "Tweedy, du liksom":

Jeff Tweedy loser boka om seg selv, “Tweedy, du liksom”:

Oslo: Da Wilco ble dannet i 1994 var Jeff Tweedy enda ikke blitt far. Før jul reiste 47-åringen på turné med sønnen Spencer, og med i bagasjen hadde de Tweedy-prosjektet  “Sukierae”.

– Det føles spesielt å spille inn en plate og dra på turné med ett av barna sine, men Spencer er en veldig skikkelig gutt og en virkelig god trommis, så det har bare vært hyggelig, forsikrer Jeff Tweedy med et smil.

Nylig spilte Tweedy – det vil si far og sønn med band – i Oslo, men hva Spencer måtte mene om å turnere med fatter’n får vi ikke vite, for mens far Tweedy snakker med LeffesLab, er sønn Tweedy på sightseeing i Oslos gater.

– En naturlig rollefordeling. Jeg har tross alt vært i Norge noen ganger, mens dette er Spencers første besøk her, fastslår Jeff Tweedy.

Familieprosjekt

Det doble albumet “Sukierae” er et ordentlig familieprosjekt. Nesten alt på plata er gjort av far og sønn. Tittelen er kallenavnet til Jeff Tweedys kone Sue Miller. Og mange av tekstene er nært knyttet til hennes kamp mot kreft.

– Når vi kommer tilbake til Chicago, skal hun ha en ny operasjon. Heldigvis er prognosene gode, sier Jeff Tweedy. Han forteller at mange av tekstene ble skrevet på et tidspunkt da de var som aller mest bekymret for henne.

– Min kone er derfor sterkt tilstede i musikken. Men samtidig var jeg nøye med at “Sukierae” ikke skulle bli en privat sorg- og bekymringsplate. Det er mye håp og optimisme i tekstene, og lyttere som leser inn sykdom i tekstene gjør det nok helst fordi de kjenner til bakgrunnen. Tekstene kunne passet like godt om Sue var frisk, mener Jeff Tweedy.

Pause fødte plata

Tweedy-prosjektet tok form da Jeff hadde en pause fra sitt band Wilco. Men låtskrivinga tok han ikke pause fra, og etterhvert hopet det seg opp så mange nye låter at behovet for å gjøre noe med dem meldte seg.

– Da dette skjedde var jeg opptatt med å produsere den nye plata til Mavis Staples. På den medvirker Spencer på trommer, og da ble det bare naturlig at vi fortsatte sammen i studio med de nye låtene mine også, forklarer Jeff Tweedy.

Selv om “Sukierae” er blitt et familieprosjekt, hevder Jeff Tweedy at han aldri tenkte på det da låtene ble skrevet.

– Den beste følelsen jeg kan ha er å legge meg om kvelden og vite at jeg den dagen har skapt noe som ikke eksisterte da jeg våknet noen timer tidligere. Det er hva som betyr noe. Ikke om jeg har skrevet noe for Wilco, for Jeff Tweedy eller for noe annet. Jeg bare skriver, så får tida vise hvor låtene havner.

Tror på albumet

Tweedys dobbelalbum kommer på et tidspunkt hvor mange har erklært det gamle albumet for dødt. Jeff Tweedy stiller seg tvilende til dødsdommen.

– Se på sjakk. 30 år etter at du fikk det på pc-skjermen, så spiller folk fortsatt sjakk med hverandre. Slik kan det bli også med albumformatet. Kanskje selger de ikke like mye som før, men det er alltid noen som vil lage dem og alltid noen som vil lytte på dem. Derimot kan album i digitalt filformat få trøbbel. “Sukierae” er 72 minutter, og så lenge orker du ikke å konsentrere deg om å lytte. Men med tre pauser, slik som på en dobbel-LP, blir situasjonen en helt annen, argumenterer Jeff Tweedy.

Også Oslo-konserten før jul ble delt inn i ulike avdelinger. Først en time hvor far og sønn Tweedy med band spilte mesteparten av “Sukierae”. Deretter en time hvor Jeff solo bød på gamle Wilco-favoritter på kassegitar, før de andre fire kom inn på scenen igjen og lot Woody Guthrie-hyllesten “California Stars” sette punktum for en vellykket kveld drapert i melankoliens tegn.

Apropos Wilco, så feirer bandet sitt 20-årsjubileum med to samlealbum, “What’s Your 20?” og “Alpha Mike Foxtrot”. Den første med “essensielle” kutt, den andre med “rarities”. Jeff Tweedy. antyder i tillegg en helt ny Wilco-plate om ikke så altfor lenge.

– Vi har mange nye låter, og går trolig i studio med dem i februar. Og da tyder vel det meste på albumutgivelse i løpet av 2015 en gang.

Av Leif Gjerstad

Tidligere intervjuer med Jeff Tweedy/Wilco:

Les også: Turbulent for Wilco (2002)

Les også: Vinterprat om sommertenner (1999)

Les også: Wilco på plass (1996)