Father John Misty: Mener alvor med «Pure Comedy»

Father John Misty «Pure Comedy» (Bella Union/Subpop) platecover

I går ble Father John Misty klar for Roskilde. Fra før har han vært bekreftet til Piknik i Parken. Og denne helgen kommer hans tredje Misty-album «Pure Comedy» på markedet.

To år etter at Josh Tillman aka Father John Misty lagde det mange mente var den beste 2015-plata, «I Love You Honeybear», og la både Roskilde- og Øya-publikummet for sine føtter, er 35-åringen aktuell med nytt album og turné.

Hvordan turnéen vil forløpe får vi svar på seinere i sommer. Men allerede nå kan vi konstatere at han med «Pure Comedy» har sikret seg noen nye låter som kan gli sømløst inn i en Father John Misty-konsert, selv om det nye albumet tematisk skiller seg en del fra Honeybear-plata.

For mens hans forrige utgivelse kretset rundt den evige kjærligheten og trøblete forhold, løfter Tillman denne gangen blikket mot fortellinger og refleksjoner rundt menneskeheten og planeten vi befolker. Gjerne med dystre spådommer om framtida og kritiske kommentarer til samtida. Temaer som på «Pure Comedy» ikke behandles så mye med ironisk avstandsblikk, som med desperasjonens oppgitte humor over en verden som har gått av hengslene.

Behagelig vestkystsound

Samtidig kontrasteres de mørke tekstene av melodier som med produsent Jonathan Wilsons hjelp er blitt så lune og behagelige at de estetisk plasserer seg naturlig i 70-tallets vestkystrock. Og hvor den flittige bruken av klaver, spinkle gitarer, strykere sammen med Tillmanns uttrykksfulle stemme trekker stemningen i melankolsk retning.

Ikke minst gjelder dette i den visstnok delvis selvbiografiske og 13 minutter lange «Leaving LA» og den tre minutter kortere bli-eldre-refleksjon-låten «So I’m Growing Old On Magic Mountain». To låter som bærer bud om at Father John Misty ikke alltid kjenner begrensningens kunst, men som samtidig sender ut klare signaler om at han og produsentkompis Wilson er tro mot sine visjoner. Og det er vel noe av det som har gjort at så mange har trykket Father John Misty til sitt bryst.

Av Leif Gjerstad

Les også: Father John Misty: Ut av tåken

Les også: Årets plater 2015: nr. 1-5

Les også: Bella Union: Et selskap i medvind

Les også: Simon Raymonde; Når hat blir til kjærlighet og suksess

Se video:

2 thoughts on “Father John Misty: Mener alvor med «Pure Comedy»

  1. Pingback: college education

  2. Thanks for very kind words – and sorry for late reply! Didn’t notice your message before now. Hope you’re still me and enjoy reading stuff from LeffesLab, even though the automatic translation isn’t that good. 🙂

Legg igjen en kommentar