Festivalsommeren er her!

Nok av festivaler også denne sommeren. (Foto: Wikimedia Commons)

Norwegian Wood og Bergenfest markerer denne helga at festivalsommeren har startet for alvor. Deretter vil det gå slag i slag over det ganske land til langt uti august.

Bergenfest har de siste årene markert seg som en veldig sterk festival. I år kan de by både på utenlandske trekkplaster som Pet Shop Boys og Ellie Goulding og norske toppnavn som Karpe Diem og Aurora, men likevel synes programmet noe svakere enn foregående år. I hvert fall har jeg i år aldri vurdert å ta turen over fjellene, slik jeg faktisk har tenkt (men aldri gjort) tidligere år.

Festivalen i Bergen starter allerede i dag, onsdag 14. og varer fram til lørdag 17. juni. Samme sluttstrek setter Norwegian Wood, som imidlertid nøyer seg med tre dager, sammenliknet med Bergenfests fire.

Nystart for Norwegian Wood

Oslo-festivalen i Frognerparken har fått litt spesiell oppmerksomhet i år, og kanskje ikke så mye fordi den fyller 25 år som at den har fått ny eier. Da Norwegian Wood-sjef Jørgen Roll flyttet fra skauen til Oslo Konserthus for et par år siden, var meningen hele tiden at han skulle fase ut sitt virke i NW. Det gjorde han i praksis i fjor, da nye og yngre krefter overtok. Det gikk som kjent ikke så bra. Tre dager i Frognerbadet ble til en konsert på Sukkerbiten i Bjørvika, og Roll måtte rykke inn og rydde opp.

Resultatet ble at festivalen i januar i år ble solgt videre til Svein Bjørge, som de siste årene har seilt opp som Norges store festivalsjef. Han driver fra før festivalene Tons of Rock i Halden og Steinkjerfestivalen i hjembyen sin. Og nå plusser han altså på med Norwegian Wood.

Helnorsk Wood

Han har selv hevdet at lysten til å gå inn i Frognerbadet skyldtes at festivalen har en tradisjon og renommé som hadde vært trist å miste. Men siden han kom i gang så seint med planleggingen av årets festival, har han i år valgt å se helt bort fra utenlandske navn. Til gjengjeld er kobbelet med Susanne Sundfør og Jaga Jazzist torsdag, Klovner i kamp og Raga Rockers fredag samt Anneli Drecker og deLillos lørdag definitivt ikke til å kimse av. Spesielt som artistlisten er mer omfattende enn den vi har presentert her.

Les også: Fire skandinaviske ess

Les også: Michael på boks

Les også: Anneli Drecker på Øya

Les også: Konsert: deLillos-hyllest til fortid og samtid

Bjørge har også vært smart nok til å markedsføre den helnorske profilen ved å knytte det opp mot festivalens 25-årsjubileum. Det gir også litt lavere kostnader enn om de skulle ha importert dyre dollarartister fra USA, slik at det blir lettere å nå breakeven (3000 tilskuere per dag?) og få en myk start mens man posisjoner seg for neste år.

Og da kan det jo bli ekstra interessant å se hva slags profil Bjørge satser på da, med tanke på planene han og Toffen Gunnufsen har om en ny festival på Kadettangen i Sandvika. Så vidt vi har skjønt vil den bli todelt, med en americanadel (Country Island) rettet mot de voksne og en pop/electronica/hiphop-del (Kadetten) rettet mot de under 30. Begge vil gå over to dager den samme uka, og vil bruke de samme scenene og mye av utstyret for øvrig for å slik redusere kostnadene.

OverOslo og Piknik i Parken

Orker du ikke å vente så lenge, kan Oslo allerede neste helg by på to andre festivaler. Først med breddeprofilfestivalen OverOslo som starter 21. Juni og som i løpet av sine fire dager kan by på navn som Highasakite, Kool & The Gang, Waterboys og Röyksopp som headlinere de respektive dagene.

Ikke noe galt sagt om OverOslo-programmet, men dagen etter startskuddet oppe i Grefsenkollen går min desiderte favorittfestival i Oslo av stabelen, Piknik i Parken. Det er den jeg alltid går på når jeg er i byen. Bare så synd at jeg aldri er i byen akkurat den helgen de nå ser ut til å ha landet på. Den kolliderer tidsmessig dessverre med min egen tradisjonelle Midsommarfest i Sverige, hvor vi inviterer mellom rundt 20-25.000 (ok da, stryk tre nuller, hvis du ønsker) til et alternativt allsang-over-grensen-arrangement.

Men hadde jeg vært i Oslo neste helg, hadde jeg definitivt lagt pikniken til parken rundt Vigelandsmuseet. Hvor jeg kunne ha hygget meg med utenlandske gjester som Father John Misty, Real Estate, First Aid Kit og Margo Price og norske som Band of Gold, Ingrid Olave, The Switch og Ane Brun.

Les også: Father John Misty: Ut av tåken

Les også: Etter tolv år setter Nashville endelig pris på Margo Price

Les også: Bryteren på for The Switch

Les også: Prakfullt med Jason Isbell og Ane Brun

Roskilde calling

Selv om jeg gjerne skulle vært på Piknik i Parken, trenger jeg likevel ikke å vente så altfor lenge før jeg kan ta på mig festivaldressen. Roskilde Festival lokker som vanlig de siste dagene av juni, og selv om headlinere som Foo Fighters, Arcade Fire, The XX og Ice Cube ikke smeller like høyt som man kan forvente av Roskildefestivalen, er det alltid like hyggelig å være der. Og størrelsen på festivalen sikrer uansett at det under headlinerne alltid er masse bra og spennende å se.

Jeg har foreløpig ikke rukket å studere programmet i detalj, men ser at Father John Misty og Margo Price som jeg mister på pikniken i Oslo begge spiller også i Roskilde. Foruten Angel Olsen, Aaron Lee Tasjan og ikke minst Kevin Morby som jeg helt klart også vil passe opp.

Les også: Angel Olsen innfrir med «My Woman» (plateanmeldelse)

Og norske i Roskilde? Blood Command, Cashmere Cat, Jenny Hval, Nils Bech og Sigrid I hovedprogrammet som starter onsdag 28. juni og Ary, Pom Poko, Purpurrpurple samt Siibir på campen dagene før.

Vi kommer tilbake til Roskilde-festivalen når det nærmer seg, og for en mer detaljert oversikt over alle norske festivaler framover anbefaler vi oversikten på nettsiden Festivalguide.no.

Av Leif Gjerstad

Legg igjen en kommentar