Finn med innsida ut 

(intervju opprinnelig publisert september 1991)

 

Finn Kalvik, slik han så ut på coveret av «Innsida ut».

Oslo: 22 år etter at Finn Kalvik prøvde å «finne seg sjæl», konstaterer han i disse dager lettere selvironisk at «jeg har finni meg sjæl».

Begivenheten finner sted på hans nye plate «Innsida ut», og fødselshjelperen i denne prosessen har vært hans gamle venn og kollega Øystein Sunde.

«Innsida ut» kommer i butikkene fredag 13. september, og den Øystein Sunde-produserte plata er Finns første siden «Livets lyse side» i 1988. Som definitivt ikke ga Finn altfor mange lyse stunder. Plata ble unisont slaktet av pressen og ignorert av publikum.

En karriere på hell fikk enda et skudd for baugen, og i et presseskriv som følger med hans nye plate, kommenterer Kalvik lakonisk de par siste årene med at han gikk «ned for telling, levde på bunnen av Glemselens hav og pustet med snorkel».

– Det ville være tåpelig å benekte at jeg har vært igjennom noen tunge år. 80-tallet har ikke vært udelt lett for visesangere, og jeg har selv vært i tvil om min egen identitet og hva jeg ønsket å gjøre. I motsetning til Øystein som hele tida har holdt sin sti rein, har jeg nok svevd litt over vannene. Og jeg har måttet betale dyrt for min vinglete kurs, sier Finn Kalvik.

Comeback

Med rette kan «Innsida ut» derfor karakteriseres som en comebackplate, som skal få Kalviks karriere inn på en stødigere og mer oppadgående kurs igjen. Vekk er disco-Finn og alle synther, tilbake er visesangeren med sans for iørefallende melodier og tekster om alt fra vindskutte livsskjebner, nyfunnet kjærlighet, oppbrudd og mye annet, framført på Kalviks breie Grorud-mål.

– Min viktigste oppgave på «Innsida ut» var å få Finn til å bruke sine sterkeste sider med full tyngde. Til å bruke språket, til å spille gitar igjen og droppe alle syntetiske innslag. På denne plata er det levende musikere som gjør hele jobben, og som lar låtene leve sitt eget liv, forklarer Øystein Sunde som kategorisk tilbakeviser antydningene om at han ble satt på jobben for å redde Kalviks karriere.

– Vi har vært gode venner siden 60-årene, men har ikke samarbeidet siden 1973. Men via Jon Eberson hørte jeg rykter om at Finn jobbet med noen låter som var virkelig gode, og nysgjerrighet og lyst fikk meg til å oppsøke Finn. Ikke noe plateselskap var involvert, og min rolle på plata utviklet seg gradvis. Fra at vi satt og jammet og lekte med låtene, til å bygge opp arrangement og deretter inn i studio. Med meg som musiker, produsent og konsulent.

Finni seg sjæl

Som forsmak på «Innsida ut» har allerede singelen «Jeg har finni meg sjæl» vært ute i butikkene noen uker. En uhøytidelig sang i typisk Sunde-stil hvor han med glimt i øyet ironiserer over Kalviks liv og karriere.

– Jeg oppdaget at Øystein hadde et ark hvor noen tekstlinjer var skriblet ned, og spurte ham om hva det var og om han kunne synge den for meg. Rødmende gjorde han det, men jeg syns det var så morsomt at det endte med at jeg bidro med forslag til teksten. Som alt dette her med Lanzarote, jappetida og alt annet som har vært del av mitt liv. Det nytter ikke å ta seg selv så altfor høytidelig, og jeg har alltid hatt sansen for selvironi, hevder Finn som priser Sundes innsats på «Innsida ut».

– Det har vært en fryd å jobbe sammen med Øystein, og før vi innledet samarbeidet, hørte jeg nøye igjennom alle hans tekster. Han har så mye å bidra med, så da vi ble enige om at han skulle produsere plata, var jeg fullt ut innstilt på å følge hans råd. Skal jeg først samarbeide med noen, må jeg også være åpen for innvendinger og forslag til endringer.

Suksessen som fanget

Selv om det var med den opprinnelige «Finne meg sjæl» som Finn Kalvik virkelig ble kjent, kom hans største salgsuksesser rundt 1980. Den gang ABBA-Benny Andersson produserte LPene «Kom ut kom fram» og «Natt og dag» og sikret Kalvik to storselgere som begge passerte 100.000.

– De platene kan jeg være stolt av, men i ettertid ser jeg at jeg skulle satt en strek der. Å følge opp med «Tenn dine vakre øyne» ble en overdose og et stort antiklimaks. Men slikt er alltid mye lettere å se i ettertid enn da du står midt oppi det, sier Finn Kalvik vel vitende om at det var der og da hans kreative og kommersielle nedtur startet. Med artistisk og personlig usikkerhet som en direkte konsekvens.

– Det er alltid tøft å finne tilbake til seg selv og sine røtter etter en forvirrende periode. Men det er nettopp det jeg føler at jeg sammen med Øystein har klart på «Innsida ut», avrunder Kalvik. Og uten å si noe, nikker Øystein Sunde på en måte som signaliserer hans syn om at nå har Kalvik «finni tilbake til seg sjæl».

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i NTB september 1991)

Legg igjen en kommentar