Flaming Lips: Gamle flammer gløder best

(intervju opprinnelig publisert juni 1999)

Wayne Coyne på Flaming Lips-konsert. (Foto: Wikimedia Commons)

Wayne Coyne på Flaming Lips-konsert. (Foto: Wikimedia Commons)

Psykedelia er inn igjen. Og den fremste representanten for nypsykedelia akkurat nå er Flaming Lips, et amerikansk band med 15 år på baken.

– Psykedelia? Psykologisk pop høres mye mer passende ut, kommenterer trioens vokalist/gitarist Wayne Coyne og forklarer hva han mener:

– Vårt nye album «The Soft Bulletin» er eksperimentell musikk basert på kommersiell pop. Det er viktig for band å gjenoppfinne seg selv innimellom, for å holde på interessen til folk.

Glimrende anmeldelser

«The Soft Bulletin» har ikke bare fått glimrende kritikker i hjemlandet og England, også i Norge har anmelderne vendt tommelen opp for det amerikanske bandet fra Oklahoma City. Flaming Lips er plutselig blitt et av årets mest hippe band. På høy tid, vil noen sikkert mene, siden Coyne & Co har gitt ut en rekke album i løpet av sin lange levetid.

Men bortsett fra singelhiten «She Don’t Use Jelly» i 1994, har Coyne & Co ikke gjort seg nevneverdig bemerket på hitlistene.

– Suksessen vi hadde med «Jelly» var helt tilfeldig, og fikk meg aldri til å forvente noe mer. Men det fine med suksess er at du får så mange sprø og lukrative tilbud som du bare er nødt til å utnytte. I hvert fall litt, for faren med suksess er at du selv begynner å tro på «hypen» om din egen storhet. Og skjer det så kan det fort gå galt, sier Wayne Coyne som i dag har med seg Michael Ivens (bassist) og Steven Drozd (trommer) i Flaming Lips.

 Spilles samtidig

Denne besetningen har holdt sammen siden 1996, og ga året etter ut «Zaireeka», en utgivelse som definitivt er noe for seg selv. Her boltrer bandet seg på fire CDer hvor det fulle lydbildet bare kommer fram dersom samtlige fire CDer blir spilt samtidig!

– Det er fantastisk å være i studio med følelsen at absolutt alt er mulig, sier Coyne og avslører at noen av låtene på «The Soft Bulletin» er fra «Zaireeka»-seansen. Med den lille – men ikke uvesentlige – forskjellen at «The Soft Bulletin» inneholder all informasjon du trenger på en enkelt CD.

– Det blir likevel helt feil å si at «The Soft Bulletin» er et biprodukt av «Zaireeka». Vi har faktisk jobbet med vårt nye album i to år, og vi har jobbet bevisst for at det ikke skulle ende som en repetisjon av gamle Flaming Lips-plater. Resultatet er derfor blitt en plate som for enkelte kanskje kan virke litt rar, men som nettopp av den grunn appellerer til andre, uttaler Wayne Coyne før han tar en oppsummeringsrunde om Flaming Lips:

– Vår filosofi har alltid vært å gjøre det vi vil og så prøve å finne noen som liker det vi gjør. Innimellom har det markedsmessig fungert ganske bra, mens det andre ganger har endt i salgskatastrofer. Men uansett hva som skjer med «The Soft Bulletin» er det lite som tyder på at den konkurrerer med Mariah Carey om de samme lytterne.

Av Leif Gjerstad

(intervjuet ble opprinnelig publisert i NTB i juni 1999)

Les også: Flaming Lips i Stereo

 

Legg igjen en kommentar