Gary Brooker på luftige vinger

(Intervju opprinnelig publisert juni 1979)

Gary Brooker-intervju i Dagbladet, 18.06.1979

Oslo: I disse varme sommerdager er det nøyaktig 12 år siden hele Norge gikk og nynnet på den store sommerhiten 1967: «A Whiter Shade of Pale», med den til da heit ukjente gruppa Procol Harum.

Gary Brooker, mannen bak kjempehiten og den ubestridte lederen av gruppa, som for øvrig ble oppløst for to år siden, var nylig som snarest innom Oslo for å presentere sin første solo-lp. Plata, som nettopp er utgitt, har fått tittelen «No More Fear of Flying» og er produsert av George Martin. Beatles’ gamle produsent. Om årsaken til dette valget sier Brooker:

– Selv om dette er første gang jeg har brukt ham som produsent har vi arbeidet sammen før, og jeg visste derfor at han hadde god smak og at vi passet godt sammen. Det eneste alternativet jeg kunne se til George Martin var meg selv, jeg føler imidlertid at jeg trenger en produsent som kan se mer objektivt på det jeg gjør. Spesielt gjelder dette for sangen. Det er ikke nok å synge rent, mye av hemmeligheten bak et godt resultat ligger i måten du takler teksten og sangen på. Til dette trenger du en utenforstående som kan fortelle deg når det høres bra. Gledelig nok er jeg svært fornøyd med George Martins jobb og det endelige resultatet.

Gary Brooker har gitt ut sin første soloplate, to år etter at Procol Harum ble oppløst. (Foto: Chrysalis Records)

– Albumet skiller seg en del fra tidligere Procol Harum-stoff, og den har generelt en lettere og mer kommersiell atmosfære enn det vi har vært vant til. Er dette bevisst og tilsiktet?

– Hvis jeg hadde fortsatt i den gamle, velkjente stilen kunne jeg like gjerne holdt Procol Harum i live. Da jeg oppløste gruppa var det imidlertid fordi jeg merket at vi var kommet til veis ende. Det var ingen kreativ glød igjen i bandet, og jeg så bare en vei videre for Procol Harum: nedover, sier Brooker og fortsetter:

– At jeg ikke har gjort noe på egen hand før nå, kommer ganske enkelt av at jeg aldri har hatt særlig lyst til det før.

– Betyr da denne plata at alt er tilrettelagt for et storstilt comeback for deg med konserter og det hele?

– Jeg har faktisk ikke planlagt noenting konkret ennå. Fram til juli skal jeg reise rundt og presentere min nye plate slik som nå, og deretter vil de nærmere planer for framtida ta form. Enten det nå blir i form av et nytt plateprosjekt eller en turné, avslutter en meget sympatisk Gary Brooker til Dagbladet før han må haste videre til Fornebu og flyet til Stockholm som venter.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i Dagbladet i juni 1979)

 

Legg igjen en kommentar