Grace Slick: For gammel for å synge rock

(intervju opprinnelig publisert 1989)

Etter 17 år har Jefferson Airplane i høst gjort comeback. (Bak fra venstre: Marty Balin, Jack Casady, Jorma Kaukonen. Foran: Paul Kanter og Grace Slick) (Foto: Epic Records)

Etter 17 år har Jefferson Airplane i høst gjort comeback. (Bak fra venstre: Marty Balin, Jack Casady, Jorma Kaukonen. Foran: Paul Kanter og Grace Slick)
(Foto: Epic Records)

Oslo/San Francisco: Grace Slick, den psykedeliske rockens førstedame, mener hun er for gammel til å være rockstjerne. Likevel har hun latt seg friste til å bli med gamlebandet Jefferson Airplane på en gjenforening.

17 år etter at Jefferson Airplane sist lot høre fra seg, har Slick, Paul Kanter og de andre kommet sammen igjen og spilt inn albumet med det enkle navnet «Jefferson Airplane».

På telefon fra San Fancisco bedyrer Grace Slick at hun fryder seg over gjenforeningen, som både omfatter plate og konserter. Så langt har plata fått en heller lunken mottakelse av kritikerne, men deres første turné siden 1972 har til gjengjeld fått gjennnomgående veldig gode kritikker. Ikke minst gjelder det bandets to september-konserter på The Fillmore, konsertstedet i San Francisco som sto så sentralt både i Jefferson Airplanes karriere og hele hippie-eraen på den amerikanske vestkysten for 20 år siden.

Like bra nå som da

Ifølge San Francisco Chronicle var konsertene visstnok til og med like bra som i Airplanes velmaktsdager. Det gleder Grace Slick, selv om hun på telefon virker nokså defensiv med hensyn til egne framtidsutsikter.

– Jeg vet det kan høres rart ut for menn, men det er ikke mye plass for en 50-årig kvinne i denne bransjen. Det er vanskelig for en på min alder å få positiv oppmerksomhet. Rock er en ung kunstform som er for ungdommen, og vi eldre får heller finne noen andre uttrykk å utforske, fastslår Slick og tilføyer like greit at hun selv også kan styre seg for «gamlinger som vralter rundt på scenen».

– Framover vil jeg nok derfor heller jobbe som låtskriver og plateartist, sier Slick som også har gitt ut fire album som soloartist.

Fra Airplane til Starship 

Selv om det er 17 år siden Jefferson Airplane sist lagde plate sammen, er det ikke fullt like lenge siden tre av bandets medlemmer – Paul Kantner, Grace Slick og Marty Balin – jobbet sammen i etterfølgeren Jefferson Starship. Alle var med på gruppas fire første album, fram til 1978, men så forsvant Marty Balin og i perioder også Grace Slick ut av bandet.

Nå er de tre samlet igjen, og har fått med seg sine to gamle Airplane-kompiser Jorma Kaukonen og Jack Casady.

– Årene med Jefferson Airplane var veldig artige, men også så kaotiske at det oppsto gnisninger etter hvert. Bruddet som fulgte skapte enda mer usemje, og selv om vi ikke har gått rundt og hatet hverandre, har heller ikke tanken på å jobbe sammen igjen vært naturlig. Ikke før nå, forklarer Slick, som også har vært samboer med Kantner og har et barn med ham. Heller ikke det bruddet skal ha vært blant de enkleste.

Gir seg etter dette?

Dagens gjenforening tok så smått form på Fillmore i San Francisco i fjor, da Kantner, Balin og Casady spilte der med sin nye gruppe, KBC Band. Blant de som var tilstede var også Grace Slick, og hun benyttet anledningen til å entre scenen, gripe mikrofonen og synge.

– Jeg hadde ingen baktanker, og ingen av oss hadde vel tenkt på en gjenforening. Men da jeg sto der på scenen tror jeg vi alle følte en energi og glede som vi vill utforske igjen. Og det har vi gjort nå, med dette albumet og vår turné. Men egentlig tviler jeg nok på at det blir mer. Til det er jeg for gammel, avrunder Grace Slick.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert i flere aviser i november 1989)

Legg igjen en kommentar