Håkon Bleken: Folkevandring og millionsalg

Håkon Bleken i Galleri Brandstrup (Foto: Leif Gjerstad)

Håkon Bleken i Galleri Brandstrup (Foto: Leif Gjerstad)

En uke etter åpningen har Oslo-galleriet Brandstrup trolig solgt bilder for over to millioner med Håkon Bleken.

Galleri-eier Kim Brandstrup ønsker ikke å kommentere salgstall, men bruker uttrykket “rene folkevandringen” når han skal beskrive interessen for Håkon Bleken-ustillingen “Nye maleri” den første helgen. Kanskje med litt drakraft fra  Aftenposten og Klassekampen, som i sine anmeldelser omtalte utstillingen som formidabel og som “Håkon Bleken på sitt aller beste”.

– Klart det er gøy! Jeg ville sikkert malt også om jeg ble totalt ignorert og ikke solgte noe, men å vite at det er noen som responderer positivt på det du gjør, er helt klart inspirerende, sier kunstneren.

Millionsalg

Av de 21 bildene som offisielt inngår i utstillingen og som henger på veggene er 6 solgt til en samlet sum av 980.000 kroner. I tillegg har Galleri Brandstrup den siste uka solgt 8 andre Bleken-bilder.

Galleriet vil ikke oppgi samlet salgsverdi for disse åtte, men ifølge prislisten er ingen priset under 90.000, mens det dyreste har en prislapp på 310.000 kroner. Gjennomsnittsprisen ligger på 170.000 kroner. Hvis det siste legges til grunn for salgsestimat betyr det at Bleken utenfor utstillingen har omsatt for omlag 1,35 millioner kroner den siste uka. Tar vi med de solgte bildene som henger på veggene blir resultatet ca 2,35 millioner kroner.

Og under ingen omstendighet blir salgssummen under 1,5 millioner kroner, som er beløpet de 14 rimeligste ville innbringe.

Nye bilder

Til tross for at det bare er et drøyt år siden sist han stilte ut på Brandstrup, bedyrer Bleken at samtlige av de 21 oljemaleriene på utstillingen er nye og malt “siden sist”.

– Enkelte riktignok delvis oppå gamle bilder, sier Håkon Bleken. Han forteller at det ferskeste av bildene tok form som en kommentar til Charlie Hebdo-hendelsen i Paris i januar.

– Jeg har alltid vist et samfunnsengasjement i mine bilder, men sjelden tenkt tematikk. Jeg bare maler, men er du først engasjert, så oppstår det jo en sammenheng, for politikk og kunst henger sammen. Noen ganger direkte, andre ganger mer indirekte.

Åpnet 9. april

Åpningen av Oslo-utstillingen fant sted på selve 75-årsdagen for Tysklands okkupasjon av Norge. Men uansett hvor samfunnsengasjert Håkon Bleken måtte være så bedyrer han at valg av dato var tilfeldig.

– Jeg var 11 år da krigen kom til Norge og 16 da tyskerne kapitulerte. Det er den fasen i livet hvor inntrykkene er som aller størst, så krigen ligger som et bakteppe til all kunsten min. Men nei, jeg tenkte aldri på at åpningen ble på en så symbolmettet dag, sier Bleken om utstillingen hvor ni av bildene er i stort format og tolv i enda større.

– Jeg trives med dette formatet, og det kan synes som det er en trend i tiden å male stort. Kanskje har det å gjøre med at det er morsommere og mer utfordrende å male stort, samtidig som størrelsen også kan forsterke uttrykket, analyserer han.

Kjedelig å glo

I Galleri Brandstrup skal Bleken henge til og med 3. mai. Deretter venter en utstilling i Bodø. Det er heller ikke lenge siden han stilte ut i Stavanger. Nestoren har ingen planer om å slå seg til ro i pensjoniststolen.

– Jeg er rastløs av legning og lar meg fortsatt inspirere av ny kunst. For en kunstner er nysgjerrighet en viktig drivkraft, og så sier jeg som Picasso: eneste gangen jeg har ordentlig fri er når jeg maler. Derfor har jeg ingen planer om å legge ned penselen. Å bare sitte i en stol og glo høres da for jævlig kjedelig ut!

Av Leif Gjerstad

(Denne saken er en oppdatert og utvidet versjon av nyhetssak som ble publisert torsdag 8. april)

Legg igjen en kommentar