Han leverer!

(Leif Gjerstads bidrag til Raga Rockers-boka «Sannhet på boks»)

Raga Rockers blir hyllet med bok og LP/CD-boks. Her er coveret.

Raga Rockers blir hyllet med bok og LP/CD-boks. Her er coveret.

“Han leverer. Han leverer bare så til de grader. Han kommer virkelig gjennom ruta”, sa redaksjonssjefen i NRK da hun fikk se råmaterialet.

Jeg var nettopp kommet tilbake til Marienlyst med intervjuopptak av Michael Krohn, til et program om “de fire store” i tv-serien Megafon. Det var selvsagt hyggelig å høre redaksjonssjefen uttale seg så positivt om noe jeg hadde engasjert meg så kraftig i, men egentlig hadde jeg aldri vært i tvil. Jeg visste jo at Michael leverer. Det har han alltid gjort. I hvert fall så lenge jeg har kjent ham.

Og det har jeg gjort siden han mot slutten av 1970-tallet satte seg bak trommene i Kjøtt og lovte oss “et nytt og bedre liv”, mens jeg var “den unge journalisten” som skrev om norsk pønk og nyveiv i Dagbladet og hadde eget radioprogram i NRK viet denne type musikk.

Våre roller i musikkmiljøet og vanking på mange av de samme stedene, gjorde at jeg ble godt kjent både med musikeren og mennesket Michael Krohn. I dag kan det gå veldig lenge mellom hver gang vi treffes, men det er uansett alltid like hyggelig. Kontakten vi en gang hadde føler jeg fremdeles er der.

Mye av dette handler om at Michael fortsatt både har dette levende, energiske glimtet i øyet og den verbale snerten med sans for spissformuleringer som alltid gjør det interessant og moro å snakke med ham.

Disse egenskapene kan også langt på vei forklare hans lange liv og sentrale rolle i norsk rock. Michael Krohns sylskarpe observasjoner av det moderne mennesket, hans presise og knappe (og ofte satirisk svarte) lyrikk har sammen med mannens sterke meloditeft sikret Raga Rockers et evig liv i norsk rocks bevissthet.

Da jeg fikk forespørsel om å skrive noe til denne utgivelsen, var “en anekdote” stikkordet. Akkurat det har kanskje ikke denne teksten blitt, men jeg kan i det minste avslutte med et lite, men sterkt lysende minne. Fra den gangen Raga Rockers i 1999 spilte sin i dag så legendariske nattkonsert på Roskilde-festivalen.

Jeg hadde på forhånd avtalt med Michael å stikke en liten tur backstage etterpå, og vi slo oss ned ved et utebord bak scenen for en liten prat. Men vi var begge så høyt oppe etter konserten at vi bare ble sittende og skravle lenge etter at natteroen hadde senket seg over festivalen, og vi fikk med oss både morgensol og fuglekvitter før vi brøt opp.

Det kan også være rock’n’roll. Det kan også være Raga Rockers. Det er Michael Krohn.

Leif Gjerstad

(hentet fra Raga Rockers-boka «Sannhet på boks»)

Legg igjen en kommentar