Hanny aktuell med ny EP: – Foretrekker korte og sjeldne utgivelser

Hanny slipper ny EP fredag 03.11 og feirer med slippkonsert på Hærverk i Oslo samme kveld. Marie Borgersen Kvamme i midten.

Hanny har to album bak seg, men siste utgivelse var en syvtommer som kom i 2013. Nå er bandet tilbake igjen, med firespors EPen «Tutti Frutty» som lanseres digitalt og på vinyl fredag 3. november.

Men før vi går nærmere inn på alt dette, skynder jeg å melde meg inhabil med STORE bokstaver. Hanny frontes av Marie Borgersen Kvamme, som er dattera til min samboer. I en stor redaksjon ville jeg derfor aldri fått lov til å befatte meg journalistisk med Hanny, men LeffesLab-redaksjonen er jo kun meg og… med hånden på hjertet mener jeg altså at «Tutti Frutty»-EPen er så bra at den fortjener å bli hørt – og har derfor valgt å gi den litt oppmerksomhet her.

Del av Metronomicon-kollektivet

For de som ikke kjenner Hanny er det altså et Oslo-band som er del av musikkollektivet og plateselskapet  Metronomicon Audio, og som ga ut sitt første album «Moderning» der i 2005. Siden er det blitt et album til («Sceneity»), i 2008, men deretter kun en 7-tommer (2013) og bidrag på samleutgivelser, før bandet nå slipper en firespors EP.

– Jeg trives i dette formatet, med litt sjeldne og korte utgivelser heller enn hyppige utgivelser med mye musikk. Det har nok med å gjøre at jeg alltid har hatt problemer med albumformatet. Det er mye som er veldig bra der ute, likevel er det ytterst sjeldent jeg finner et album hvor jeg liker alt. Det begrenser seg helst til to, tre, fire låter som jeg vil høre om og om igjen, så skipper jeg resten. Og det legger liksom rammen for det jeg gjør selv også. Noen få kutt jeg er hundre prosent fornøyd med, så får resten heller være.

Hør «Tutti Frutty» på Soundcloud

Soloartist eller bandleder?

Hanny er Marie B. Kvamme, men det er også en sekstett. Grensene for hvor Marie slutter og bandet overtar kan synes noe vage, men reflekteres kanskje i kredittlista på de enkelte utgivelsene.. På «Tutti Frutty» står Marie for både tekst og musikk på samtlige spor, mens låtskrivinga var fordelt på flere på 2008-albumet.

– Det er et kreativt vekselspill. Som låtskriver har du mange tanker om hvordan uttrykket skal være, men samtidig er det en veldig stor verdi å være gruppe. Det gir flere kreative innspill som beriker musikken og gir den et løft, hevder Marie samtidig som hun påpeker at mange også har flere jern i ilden. For bare en uke siden kom S.L.Y.C., gruppa til Hannys tangentspiller Sara Lena Yri Cools ut med et album, og i løpet av de neste par ukene skal både S.L.Y.C. og Hanny ha slippfester i Oslo. Hannys første på Hærverk fredag 3. november, med den andre på Mir lørdagen uka etter, 11. november.

Første på norsk

For Marie representerer også «Tutti Frutty» noe helt nytt i og med at det er første gang hun kler sangene sine i norsk språkdrakt. Før har de vært på engelsk eller fransk.

– Egentlig har jeg tenkt tanken siden jeg første gang skrev en låt på norsk i 2008, men det har drøyd helt til nå før jeg har tatt skrittet fullt ut. Kanskje fordi det sitter litt lenger inn å skrive på morsmål, det blir mer personlig og dermed også vanskeligere enn å skrive på et annet språk, hevder Marie som søker et poetisk uttrykk i sine tekster.

– Jeg har aldri hatt noe sterkt forhold til lyrikk i bokform, og føler at lyrikk kommer mer til sin rett når den eksisterer innenfor en musikalsk ramme. Da beriker tekst og musikk hverandre, mener Marie som har lekt litt med språk også når det gjelder bandnavnet.

Hanny – ikke Honey!

Marie har slekt i Sveits, og der er Hanny et vanlig jentenavn. Med Sara og Marie som nøkkelpersoner i bandet fra første start, syntes de det kunne passe godt med et jentenavn som opplevdes som slitesterkt, men som ikke ble oppfattet som så «jentete» i Norge.

– Her er det jo få som forbinder Hanny med et jentenavn. Til gjengjeld har vi opplevd et annet problem vi ikke tenkte på i forkant. Når vi sier Hanny, er det mange som tenker engelske Honey – og det har vi ikke særlig lyst å være kjent som, smiler Marie.

Alle utgivelsene til Hanny er gitt ut på Metronomicon og «Tutti Frutty» er produsert av tidligere bandmedlem Jørgen Skjulstad (Now We’ve Got Members, Center of the Universe), som også har produsert det meste Hanny tidligere har gitt ut. Coveret er signert designstudioet Yokoland, som i dette tilfelle betyr Aslak Gurholt.

Av Leif Gjerstad

Hør Hanny «Tutti Frutty» på Soundcloud

!

spotify:album:2svB8qdfcy8EosKHBTxjqA

Legg igjen en kommentar