Hedersmann fra Hallingdal

Stein Torleif Bjella ga ut sin solodebut i 2009. Her på Norwegian Wood, samme år. (Foto: Per Ole Hagen/Artistpicturesblog.com)

Stein Torleif Bjella ga ut sin solodebut i 2009. Her på Norwegian Wood, samme år. (Foto: Per Ole Hagen/Artistpicturesblog.com)

(intervju opprinnelig publisert 2009)

Oslo: – Da Tolv Volt ga ut sin debutplate «Auraspray» for ti år siden, fikk jeg en like overraskende som hyggelig telefon fra Kjartan Kristiansen. Jeg kjente ham ikke fra før, men han ringte for å fortelle at han hadde tent på plata vår. Allerede den gangen begynte vi å snakke om et samarbeid på vår neste plate, men det ble av ulike grunner ikke av, forteller den 40-årige debutanten fra Øvre Ål i Hallingdal.

Men Kjartan hadde ikke glemt Bjella. Tre år etter Tolv Volts andre plate, «Kalas» (2003), kom en ny telefon fra Dumdum-gitaristen, med spørsmål om Bjella fortsatt skrev låter. Da Kjartan fikk et ja til svar, var ikke veien lang fra Bjellas småbruk Nedre Styrkestad i Ål til Kjartans studio Amper i Oslo.

Myndig produsent

– Jeg spilte inn om lag 20 låter, med bare meg og min gitar. Siden er det blitt et par seanser til, både med og uten musikere, og hele tida med Kjartan som myndig produsent. Han har hatt begge hendene på rattet, og han er en sta jævel. Han har en tendens til å få siste ord i en diskusjon, men han har ikke alltid rett! Et par ganger har jeg faktisk klart å kjøre over ham, smiler Stein Torleif Bjella.

Resultatet er uansett blitt albumet «Heidersmenn», med elleve låter (og et skjult bonuskutt) som ifølge opphavsmannen inneholder både smil og tårer til samme tid.

– Det er fortellinger om menneskeskjebner som balanserer mellom det tragiske og komiske, om skjebner som kan tippe begge veier. Finner du det balansepunktet, får du også muligheter til å skrive tekster med flere lag, forklarer Bjella.

Noe ljug, noe sant

Han innrømmer at noen av låtene har «klare selvbiografiske trekk», mens andre er basert på opplevelser han har vært vitne til.

– I tillegg er noen av tekstene «rein ljug», helt fri dikting. Men hvilke sanger som er basert på hva, vil jeg ikke si noe om. Nå overlater jeg tolkningene av låtene til lytterne, sier Stein Torleif Bjella.

Alle de underfundige og ofte småtriste historiene fortelles på Bjellas lokale Ål-dialekt.

– Jeg har prøvd å skrive og synge både på engelsk og riksmål, men dialekt funker best for meg. Du kommer nærmere kjernen på den måten, mener Bjella – som ifølge hans plateselskap lager det noen kan kalle «visepsykiatrisk fjellbygdpoesi».

– Det ligger kanskje en Twin Peaks-aktig stemning over materialet, vedgår Bjella og roser Kjartan Kristiansens bidrag til dette.

– Han er en supergitarist som samtidig er en suveren tekstforfatter. Vi diskuterte mye tekster i studio, og jeg tviler på at det finnes mange produsenter som kan være så vár for stemninger i tekstene som Kjartan, fastslår Stein Torleif Bjella.

Flere hederskarer

Foruten å produsere, bidrar Kjartan Kristiansen også med gitar og kor på «Heidersmenn», som ellers også teller hedersmenn som Geir Sundstøl og Lars Håvard Haugen blant de medvirkende.

Før Tolv Volt bådde Bjella noen år i Oslo, hvor han blant annet spilte i halvkjente band som Couldn’t Happen Here og Farmen. Han medvirket også på sistnevntes album «Hjertet er en ensom sjåfør» (1996). I dag bor imidlertid Stein Torleif med kone og parets to barn på et småbruk oppi Øvre Ål-lia.

– Jeg fant kona i Oslo, og tok henne med til Ål. Jeg er nok blitt en liten bygderomantiker, og tror det er bra for småjentene mine å vokse opp i Ål, sier Bjella og forteller at hovedgeskjeften på småbruket er avl av Shetlands-hester. Selv om han til daglig er journalist i lokalavisen Hallingdølen.

– Det er kanskje derfor det ikke går så fort med låtskrivinga. Jeg lager sanger hele tida, men med familie og alt det andre går det fort noen år før jeg har materiale nok til et godt album, innrømmer Bjella som fredag spiller på by:Larm i Oslo. Deretter legger han ut på turné, med stopp i Trondheim 18. mars, slik det ser ut nå.

– Da kommer jeg med band, og Kjartan skal selvsagt være med, forsikrer Stein Torleif Bjella.

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publiser februar 2009 i Adresseavisen)

Legg igjen en kommentar