Norsk Råkk: Helgarderer med ny plate

Undertegnede gjør oppmerksom på at han er far til en i bandet, Axel Gjerstad Hjelme!

Norsk Råkk er tilbake med nytt album etter fire år. (Foto: Tarjei Krogh)

Oslo: Fire år etter at Norsk Råkk ga oss «Panoramaskrik» er Oslo-bandet tilbake med langspilleren «Helgardert». For sikkerhets skyld produsert av ringreven Jørn Christensen.

– Tidsavstanden er ikke så stor som den kan synes. Plata ble spilt inn i to bolker på tampen av 2016. Vi slapp et par singler utover våren, med planlagt albumslipp høsten 2017. Men barnefødsler og litt andre private greier gjorde høsten så pass travel at vi fant ut det var bedre å vente til nå, forklarer bandets bassist/vokalist og sjefslåtskriver Torstein Eriksen.

Det var han som startet bandet for et drøyt tiår siden, og med seg fra originalbesetningen har han trommis Jonas Kjærnsrød, mens Axel Gjerstad Hjelme (tangenter) ble med i 2010 og sistemann Adrian Du Monceau (gitar) mønstret på i 2016. Siden sist har Norsk Råkk også sikret seg en fast blåserrekke på tre (Mathias Hole, Vidar Enga, Kim Laurits Koffeld). Hole på trombone er den med lengst fartstid i bandet av disse tre.

– Utskiftningene vi har vært gjennom siden starten i 2006/2007 har vært av det naturlige slaget. Med årene har ambisjonene økt, og da er det ikke alle som kan eller ønsker å prioritere det så høyt som det kreves, forklarer Eriksen.

Tredje langspiller

«Helgardert» er bandets tredje langspiller og slippes fredag 19. Januar. Ifølge Torstein er det «et album som vi har jobbet bedre med og som vi har strammet opp i alle ledd».

– Mest handler det om dansbare rytmer og blås, enten det er ska eller ei. Og med en del krumspring underveis. Vi opplever denne skiva som vår mest varierte, og føler at den er representativ for det vi gjør og at den kan fungere som en god presentasjon av hvor vi står, kommenterer Eriksen.

Albumet, som slippes på vinyl og strømmetjenester, består av totalt ti låter, hvorav tre covere.

– Vi hadde flere egne som vi kunne tatt med, og diskuterte litt underveis om tre covere kanskje var en eller to for mye? Men for alle tre gjaldt at vi så en grunn til å ta dem med, samtidig som vi følte de forsterket uttrykket vårt, som et band med fire vokalister.

Jørn Christensen som produsent

Norsk Råkk har aldri lagt skjul på at de har latt seg inspirere av band som Jokke & Valentinerne, The Aller Værste!, Kjøtt og Raga Rockers. Det er den type musikk de har vokst opp med, og det preget også debuten «Pløyd mark» i 2011. Siden er egenidentiteten blitt styrket, men fortsatt ligger de gamle norske rockeheltene et sted i ryggmargen.

Det var derfor bare helt naturlig at Norsk Råkk i forfjor var blant de mange som hyllet Michael Krohn på Raga-boksen «Sannhet på boks», samtidig som Eriksen og bandkollega Kjærnsrød bidro på kuttet som Stein Fosslie og hans Norske gutter leverte.

Det var også slik Norsk Råkk kom i kontakt med Jørn Christensen, dePress/Cirkus Modern/Can Can/Young Neils/CC Cowboys-gitaristen som også har produsert blant andre deLillos og Jokke & Valentinerne. Og nå altså også Norsk Råkk.

– Det funket veldig bra. Mye av plata er spilt inn live i studio, og vi føler Jørn har klart å fange atmosfæren mens han lydmessig har gitt oss det ekstra lille løftet. Han har også vært viktig for å skape litt ro og trygghet underveis, samtidig som han har kommet med gode forslag til justeringer som har styrket uttrykket, skryter Eriksen entusiastisk om bandets nye produsent.

Plukket låter

Men Jørn Christensen har ikke bare produsert plata, han har også fått et litt utvidet ansvar som «låtplukker».

– Før vi gikk i studio med Jørn gjorde vi mange demoer som han fikk tilsendt. Så plukket han ut 13-14 som vi gikk i studio med, samtidig som han har vært med på å velge ut hvilke elleve som skulle ende på «Helgardert». Så han har helt klart vært viktig i denne prosessen!

Hør også: Fire smakebiter fra «Helgardert»

Vinter/vårturné

Selv om vi må helt tilbake til 2013 for å finne det forrige albumet til Norsk Råkk, har bandet markert seg flittig på livescenen i årene som siden har gått. De har et energisk sett med plass for reale utblåsinger, og nå venter en ny omfattende turné, med premiere i Skien neste fredag (26. Januar) og releasekonsert på hjemmebane i Oslo lørdag (27. Januar), før ferden utover vinteren og våren fortsetter både til Sørlandet og Vestlandet før foreløpig sluttstrek settes i Odalen 21. april.

Av Leif Gjerstad

Les også: Johndoe, Norsk Råkk og arven etter de fire store

Les også: Michael på boks

Leffe gjør for ordens skyld oppmerksom på at han er far til en i bandet, Axel Gjerstad Hjelme!

Legg igjen en kommentar