Helgens festival: Clandestino Botnik

Leffe var på Clandestino Botnik i fjor sammen med Norsk Råkk-sønn Axel Gjerstad Hjelme og Synne Tonli. (Foto: Leif Gjerstad)
Leffe var på Clandestino Botnik i fjor sammen med Norsk Råkk-sønn Axel Gjerstad Hjelme og Synne Tonil Bussesund. (Foto: Leif Gjerstad)

Danmark har Roskilde-festivalen, Norge har Øya og Sverige… Clandestino?

Leffe kjenner selvsagt til Way Out West, Bråvalla og hva annet de svenske festivalene nå måtte hete, men har i dag lyst å nevne en av de klart mindre og lite navngjetne: Clandestino. Denne helga er det den som gjelder.

Alternativt perspektiv

Clandestino er kanskje mest kjent som tittelen på Manu Chaos grensesprengende album fra 1998. Noe av den samme filosofien preger også Clandestino-festivalen. Med et klart og fargerikt mål, der mangfold skal blomstre, grenser skal sprenges og intoleranse beseires.

Egentlig er da også musikkfestivalen Clandestino et biprodukt av en idealtistisk drevet alternativ bevegelse i Göteborg, som gjennom kunst, musikk og litteratur ønsker å formidle kunnskap og innsikt på tvers av geografiske og kulturelle skillelinjer.

To festivaler

Og for å gjøre det enda litt mer komplisert, så har festivalen som biprodukt fått ytterligere ett biprodukt. Det vil si: Den ene Clandestino-festivalen er med årene blitt til to. Hovedfestivalen arrangeres i Göteborg om forsommeren, mens «bonusfestivalen» Clandestino Botnik arrangeres i Gerlesborg, på den svenske vestkysten, ca 20 mil sør for Oslo. (ca midt mellom Fjällbacka og Smögen, for lokalkjente).

Det er Gerlesborg-utgaven av Clandestino som finner sted i et gammelt steinbrudd og med umiddelbar nærhet til et kreativt kunstkollektiv (KKV) denne helgen (24-26. juli).

Sjarmerende steinbrudd

Clandestino Botnik 2014 (Foto: Leif Gjerstad)
Clandestino Botnik 2014 (Foto: Leif Gjerstad)

Leffe var der i fjor, og ble sjarmert av den tilbakelente stemningen og litt alternative og hippieaktige stemningen som preget festivalen, selv om publikum i et antall av rundt tusen (?) på ingen måte kan karakteriseres som annengenerasjonshippier.

Hovedscenen er plassert midt i et stort steinbrudd med en høyreist klippevegg som backdrop, mens det er ryddet plass til to biscener inne i låven og ved caféen. I tillegg arrangeres det et par konserter ved Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV, bare hundre meter unna) og Gerlesborg Konsthall litt (men ikke mye) lenger bort.

Programmet

Clandestino-programmet preges mye av verdensmusikk, gjerne der hvor den møter jazz, folk og elektronika.

I år topper svenske Little Dragon og angolsk-portugisiske Batida plakaten, mens den etiopiske jazzens landsfader Mulatu Astake og svenske José Gonzales var headlinere i fjor. Tidligere år er festivalen også blitt gjestet av artister som Lee Scratch Perry, Linton Kwesi Johnson og Talvin Singh.

For mange er kanskje disse navnene ukjente, men for noen vil de garantert bringe et anerkjennende kvalitetsnikk.

Kunst og kunstnere

Et ekstra pluss for Clandestino Botnik er at hele området er preget av steinhuggere og kunstnere. Blant annet byr KKV (som drives av rundt 300 kunstnere) både på café, galleri og ikke minst en utendørs skulturpark som er verdt et besøk i seg selv. Dessuten er kunstnerskolen Gerlesborgskolan i gåavstand, med både café g utstillinger og museumsbutikk som trekkplaster.

Så har du denne helgen ledig kan Clandestino Botnik absolutt være et alternativ å vurdere. Men ta med cash! I fjor tok verken caféen eller drikkebodene kort, så Leffe måtte sette seg i bilen og kjøre nesten 20 kilometer (t/r)e for å ta ut penger til en lettøl.

PS! Leffe kom med bil fordi han ikke skulle overnatte, men festivalen har campingplass på et jorde rett ved siden av, for de som ønsker mer «posent» enn lettølen kan by på.

Av Leif Gjerstad

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *