Her er bøkene du kan lese!

Karl Ove Knausgård og Anne B. Ragde er to av mange som kommer med nye bøker i høst. (Foto: Forlaget Oktober)

Karl Ove Knausgård og Anne B. Ragde er to av mange som kommer med nye bøker i høst. (Foto: Forlaget Oktober)

Du vet at sommeren er over når alle forlagene forteller hva de vil du skal lese i høst. Og dét er selvsagt mye mer enn vi egentlig har kapasitet til. Men skitt au, det er bare å gå på med friskt mot! Så her er noen bøker som du kanskje kan lese de neste par månedene!

Og i en slik oversikt er det like greit å begynne med boka som tyvstartet bokhøsten og som jeg allerede har lest, Ketil Bjørnstads «Verden som var min. Syttitallet». Det er Bjørnstads andre i hans ambisiøse prosjekt med å fortelle norsk samtidshistorie sett gjennom veldig bjørnstadske briller.

Siden det er Bjørnstad som er fortelleren, står naturlig nok kulturen i 1970-årene og titallets sterke personligheter i fokus, selvsagt foruten de kvinnene unge Bjørnstad dyrket og forelsket seg i. Boka er på nesten 800 sider, men føles aldri for lang eller tung å lese. Anbefales!

Samme uke som Bjørnstad kom Karin Fossum med sin nye krim «Hviskeren». Mange mener Fossum er den norske krimforfatteren med størst dybde og det beste språket, og tydeligvis er ikke hennes nye noe unntak. Selv har jeg ikke lest den, men registrerer at både VG og Dagbladet trillet terningen til en sekser.

Espedal, Ragde og Knausgård i august

Disse to bøkene kom ut akkurat når juli var i ferd med å gå over i august, måneden forlagene rigger til sine høstfester. For den som skal ha med alle fester blir det kanskje ikke tid til særlig mer, men for alle oss andre står store forfattere i kø og ber om oppmerksomhet.

Slik som Thomas Espedal, Anne B. Ragde og Karl Ove Knausgård. Førstnevnte kommer 20. august med sin nye roman «Året», hvor kjærligheten er tema. Eller rettere sagt om det å elske det samme mennesket også lenge etter at forholdet er over.

Boka tar utgangspunkt i historien til en italiensk dikter, og er slik sett ikke i det samme selvbiografiske terreng som Espedal har beveget seg i de siste årene. Der har han vært i godt selskap med Karl Ove Knausgård som etter kraftløpet med «Min kamp» lovte å aldri skrive bok igjen. Det trodde vi selvsagt ikke på, selv om mange medier veldig gjerne brukte store oppslag nettopp på det.

Etter at sjette og siste bind av «Min kamp» kom i 2011 har Knausgård sirklet seg inn på de ulike årstidene, med ei bok om høsten, en om vinteren, en om våren – og nå i august kommer hans betraktninger «Om sommeren». På samme forlag som Knausgård, Oktober, finner vi også Anne B. Ragde som i «Alltid tilgivelse» tar oss tilbake til menneskene og livene vi første gang traff i «Berlinerpoplene» for tolv år siden. Høstens bok blir hennes fjerde om Neshov-familien.

Foruten de nevnte kommer blant annet disse med skjønnlitterære utgivelser i august: Marie Aubert, Mimir Kristiansson, Gunnhild Øyehaug og Jens Johansson.

Fosnes Hansen, Hjorth og Renberg i september

Forrige gang vi fikk en ny roman med Erik Fosnes Hansen er så langt tilbake som i 2006, med «Løvekvinnen». Men nå er han meldt på med en ny roman, «Et hummerliv», som kommer helt i begynnelsen av september. Ifølge forlaget (CappelenDamm) handler Hansens nye bok om å bli voksen og om å måtte strekke seg litt lenger enn man tror man kan – og med selvbedraget som en overlevelsesmekanisme.

Om ti år kan synes lenge mellom bøker, er Kim Småge faktisk hakket verre enn Fosnes Hansen. Sist hun skrev ei bok var i 2004, men nå har den tidligere krimforfatteren sadlet om og gir i september ut det forlaget (Juritzen) beskriver som «en litterær dameroman som leker med sjangeren».

Den siste romanen til Vigdis Hjorth, «Et norsk hus», omhandlet utfordringene en kvinne opplever da hun leier ut deler av huset til et polsk ektepar. At det å være huseier også kan ha sine sider, blir ytterligere understreket i høstens roman «Arv og miljø». Eller rettere sagt, her er det etterkommerne som sliter: Et klassisk arveoppgjør sentrert rundt to hytter danner opptakten til fortellingen om en splittet familie i krise.

Bokaktuell i september er også Tore Renberg, som kommer med romanen «Du er så lys». En liten forsmak på den fikk vi før sommeren i form av singelen «Ikkje la di riva deg ner», med Anne Lise Frøkedal på gjestevokal. Ellers vet vi i skrivende stund ikke så mye mer om «Du er så lys», annet enn at det ifølge forfatteren ikke er tredje bind i bokserien om Hillevåg-gjengen og at den «kom løpende etter forfatteren og ba om å bli skrevet».

Andre sentrale forfattere som kommer med bøker i september teller Helene Uri, Ivo de Figueiredo, Mette Karlsvik og Frode Grytten.

Høsten er lang

Seinere i høst er også Kim Leine, Selma Lønning Aarø, Gaute Heivoll, Jon Michelet og Edvard Hoem  meldt på boklista. Og det er før vi i det hele tatt snakker krim. Men det får vi heller komme tilbake til etterhvert.

NB! Oversikten er basert på opplysninger fra forlagene på forsommeren, og vi tar derfor forbehold både med hensyn til titler og utgivelsestidspunkt.

Av Leif Gjerstad

Les også: Et tiår med frihet og skumle valg (intervju med Ketil Bjørnstad)

Legg igjen en kommentar