Hotellet med det knuste hjertet 60 år

elvis-presley-heartbreak-hotel-rca-5– Jeg trodde han døde da han hørte min versjon av «Heartbreak Hotel», uttalte John Cale rett eter Elvis død i 1977. Onsdag 27. januar er det 60 år siden Elvis Presley ga ut rock-klassikeren.

Offisielt står Elvis Presley oppført som en av de tre komponistene bak «Heartbreak Hotel». Det er selvsagt bare sprøyt. Låten ble skrevet av Tommy Durden og Mae Axton, men Presley sa ja til å spille den inn som sin aller første RCA-singel dersom han fikk låtskriver-royalties for den.

Det fikk han, og så stor hit som den ble angrer neppe Durden og Axton på den avgjørelsen. På 80-tallet uttalte i hvert fall Durden at låten hadde betalt husleia hans i alle år. Og det var fortjent, siden idéen bak sangen var hans, basert på en historie han leste om en mann som tok livet sitt. Mannen hadde hoppet ut vinduet på et hotell, og på værelset etterlatt seg et avskjedsbrev med linja «I walk a lonely street». Det la grunnlaget for Elvis første gullplate og en av rockens aller største klassikere.

Øyeblikkelig begeistret

Etter at Durden skrev teksten og fikk Axton til å sette melodi til den, presenterte Axton «Heartbreak Hotel» for Elvis i Nashville i november 1955. Han ble veldig begeistret for låten og framføre den live første gang måneden etter. Og på nyåret 1956 (mer nøyaktig 10. januar) gikk Elvis Presley, som «medkomponist», i studio og spilte den inn.

Bare drøye to uker seinere ble den altså utgitt som singel, og ble den øyeblikkelige suksessen som også sendte Elvis til topps som den store rockeguden. Og resten er historie.

Men en så stor låt frister selvsagt også andre artister, og i de 60 årene som er gått siden utgivelsen er det blitt lagd flere coverversjoner av den enn vi tør tenke. (Selvsagt er også Kjell Elvis representert blant disse). Her er fem som musikalsk eller på andre måter skiller seg litt ut fra den store hopen:

George Jones (1957)

George JonesEgentlig ligger den overraskende tett opptil Elvis Presley-originalen. Siden Jones og Presleys musikalske bakgrunn ikke er altfor ulik, burde det i og for seg ikke komme som noen større overraskelse. Spesielt som det den gangen var nokså vanlig å spille inn «kopiversjoner» av kjente hits. Likevel kunne man ha forventet at 24-årige Jones ville sette litt mer særpreg på låten, men visstnok var det plateselskapet som i kjølvannet av Elvis-suksessen presset en motviliig Jones til å spille inn noen rockabilly-låter. Heriblant denne.

John Cale (1975)

slow dazzleUtvilsomt min personlige favoritt blant coverversjonene. Waliserens versjon så dagens lys på albumet «Slow Dazzle» i 1975, og har et arrangement som oser skjebne og dramatikk der den marerittaktig forteller historien til den fortvilte mannen og effektivt fører den fram til et klimaks med et hjerteskjærende panisk “we could die”-skrik.

Da Elvis døde i 1977 og John Cale ble spurt om kommentar til legendens bortgang var hans svar de udødelige linjene «Er han død? Jeg trodde han døde den gangen han hørte min versjon av Heartbreak Hotel».

Les også: John Cale – Sterk alene (arkivintervju fra 1983)

Willie Nelson & Leon Russell (1979)

Wille & LeonUmiskjennelig Nelson, i et arrangement som bobler over av Russell-energi og spenstig framdrift. Dukket opp på parets doble studioalbum «One For The Road» i i 1979, hvor de i ledig livestil spiller seg gjennom mer eller mindre kjente låter. Og med «Heartbreak Hotel» som en av de mer kjente og mest vellykkede. Gikk dessuten helt til topps på amerikanske countrylister.

The Residents (1989)

theresidents-thekingeye(2)Bare tanken på at avantgarderockerne fra San Francisco skal covre Elvis kan kalle på smilet, men de tok den altså helt ut med en slags narrativ platefortelling på albumet «The King & Eye», bestående av 21 Elvis-låter. Og historien om «Heartbreak Hotel» fortelles i et litt langsomt dvelende tempo hvor Residents punktuerer lydbildet på en måte som lekende plasserer hotellet i The Residents eget eksperimentelle univers.

Lemmy, Slim Jim & Danny B. (2000)

(Foto: Wikimedia Commons)

(Foto: Wikimedia Commons)

«Heartbreak Hotel« i hest grøtete brølende metaldrakt? Neida. Hadde jeg ikke visst at Lemmy var med, ville jeg aldri tippet at denne bluesete, men nokså laidbacke instrumentalen hadde noe med ham å gjøre. Spilt inn sammen med Slim Jim Phantom fra Stray Cats og litt mindre kjente Danny B. Harvey. De traff hverandre under innspillingen av Elvis-tributten «Swing Cats» og fant tonen slik at de fortsatte i studio og spilte inn en rekke gamle rockklassikere. De havnet på plata «Lemmy, Slim Jim & Danny B.», men trioen fortsatt samarbeidet og ga som The Head Cat også ut et album i 2006.

 

Les også: Leffe, Lemmy og damene

«

Hør låtene her: Spilleliste «Heartbreak Hotel» (Tidal)    (PS! The Residents-versjonen ikke med. Ligger ikke på Tidal)

Av Leif Gjerstad

 

 

Legg igjen en kommentar