Høytflyvende Maiden

Bruce Dickinson er kaptein både på Iron Maiden-skuta og Iron Maiden-flyet. (Foto: Wikimedia Commons)

Bruce Dickinson er kaptein både på Iron Maiden-skuta og Iron Maiden-flyet. (Foto: Wikimedia Commons)

(intervju opprinnelige publisert 2003)

Oslo: Iron Maiden har fått et nytt løft det siste året, men aller høyest av jernjomfruene flyr vokalist Bruce Dickinson. Når han ikke er rockstjerne, jobber han som pilot.

– Mange blir forbauset over kombinasjonen, men det er det ingen grunn til. Likheten mellom rollen som Maiden-vokalist og pilot på et passasjerfly er større enn forskjellen, hevder Bruce Dickinson med et smil. Og forklarer villig:

– Begge deler handler om tillit. Når jeg går på scenen sammen med Iron Maiden, møter jeg fans som har betalt masse penger fordi de stoler på at vi skal gi dem en opptur. Når jeg sitter bak spakene på en Boeing 737 er det med flyet fullt med passasjerer som stoler på at jeg skal ta dem både trygtopp og ned igjen. Og det å vite at du gjør jobben på en virkelig god og tilfredsstillende måte er like givende, enten du er rockstjerne eller pilot.

Nytt album

Neste uke kommer Iron Maidens nye album «Dance of Death». På grunn av arbeidet med denne samt obligatorisk lanserings-konsertturné de siste månedene, er det ikke blitt mye flying på Dickinson det siste året. Men Maiden-vokalisten jobber fast for lavprisselskapet Iceland Express, så i de periodene Iron Maiden tar det med ro, dyrker Dickinson pilotrollen.

– Folk spør ofte hvorfor jeg gjør det, for jeg kan da umulig trenge pengene? Og det stemmer i og for seg, men sånn sett så trenger jeg jo heller ikke åholde på med Iron Maiden. Den enkle forklaringen er derfor at jeg gjør begge deler fordi jeg syns det er gøy, uttaler Dickinson som har ruten mellom København og Reykjavik som en av de han flyr oftest.

– Stoler passasjerene på en rock’n’roller bak spakene? – Nå er det vel ingen som vet at «captain Dickinson» er «han vokalisten i Iron Maiden», og det er kanskje like greit. For noen mennesker tror åpenbart på myten om at alle som står på en rockscene lever et hardt og vilt liv. Men bruker du den samme logikken burde alle rugbyspillere løpe rundt i gatene som ville dyr og kaste seg over andre mennesker, og det gjør de jo som kjent ikke, parerer Bruce Dickinson spørsmålet med.

Stor likhet

Selv om han hevder at det er stor likhet mellom rollen som rockvokalist og jobben som pilot, er det også en vesensforskjell – som han setter stor pris på.

– Som vokalist i Iron Maiden blir du voldsomt eksponert, og da er det befriende å ha en annen jobb hvor du kan være helt anonym.

Jeg har flydd med mange kapteiner som knapt har ant hva Iron Maiden er, og som heller ikke bryr seg. For mange betyr rock ingenting, og det er flott med kolleger som du kan snakke om helt andre ting med, fastslår Bruce Dickinson som rister energisk på hodet når vi spør om han noen gang har sunget for passasjerene fra sin plass i cockpiten.

– Aldri! Men jeg var nær en gang, innrømmer han smilende:

– På en tur hadde vi en Elvis-imitatør som fant ut at han skulle underholde hele flyet med sitt show. Men han sang så surt og dårlig at jeg var på nippet til å skru på mikrofonen i cockpiten og synge selv. Mange av passasjerene ville nok syntes det hadde vært morsomt med en syngende pilot, men «Elvis» hadde neppe blitt like fornøyd. Og siden min jobb som pilot er å gjøre mitt beste for at alle passasjerene skal være fornøyde med flytyren, motsto jeg heldigvis fristelsen!

Av Leif Gjerstad

(intervju opprinnelig publisert september 2003 i Adresseavisen)

Legg igjen en kommentar