Jenny Hval – Fjorårets beste i Norden

Jenny Hval fikk torsdag Nordic Music Prize for sitt album «Blood Bitch». (Foto: Jenny Berger Myhre/Jenny Hvals Facebookside)

«Blood Bitch» ble torsdag kåret til fjorårets beste nordiske plate på byLarm, og Jenny Hval ble dermed årets vinner av prestisjeprisen Nordic Music Prize.

For Jenny Hval ble prisen også en liten revansje, etter at Spellemannjuryen for plateåret 2016 hadde gitt henne tre nominasjoner, men ingen trofeer.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg vinner jo aldri noe, men er ganske flink til å tape, sa Jenny Hval da hun mottok prisen av Kronprins Haakon i en prisseremoni i Dansens Hus i Oslo.

Vinner splittet jury

Nå kan Hval uansett konstatere at hun faktisk har vunnet noe, selv om jurybegrunnelsen kan tyde på at seieren kanskje satt langt inne. Det er nemlig sjelden at jurybegrunnelser framhever at vinneren splittet juryen, men det var juryen åpen om i dette tilfellet. Eller som det heter i juryens begrunnelse:

«Vinneren er en fascinerende artist som splitter folk – inkludert dette årets internasjonale jury. Ikke desto mindre skiller dette albumet seg ut, i det som har vært et fascinerende år for prisen. Alle jurymedlemmene var imponert over de nominerte platenes eventyrslyst, som nok en gang viser hvor cutting-edge og variert den skandinaviske musikkscenen er. For de som elsket det, var vinneralbumet et utrolig sterkt stykke arbeid – fengslende, stemningsfullt, utfordrende og tankevekkende.»

Foruten Jenny Hval var elleve andre utgivelser fra de fem nordiske land nominert til Nordic Music Prize. I premie får Hval i tillegg til æren også et trofé og 30.000 kroner. Juryen omtaler Hval som «grenseløs oppfinnsom» og at dette faller i smak hos internasjonale juryer illustreres også ved at dette var tredje gang på tre år at Hval ble nominert til Nordic Music Prize. I 2014 med «Innocence is Kinky», i 2015 med «Apocalypse, Girl», før hun altså endelig ble vinner med 2016-albumet «Blood Bitch».

Andre norske

Prisen ble delt ut første gang i 2010, og Jenny Hvals seier er den andre norske. Og faktisk også den andre i rekken, siden Band of Gold stakk av med seieren i fjor.

Tidligere års vinnere er islandske Jónsi (2010), svenske Goran Kajfes (2011),  First Aid Kit (2012) og The Knife (2013), finske Mirel Wagner (2014) før altså Band of Gold og Jenny Hval har sikret norsk seier to år på rad.

Av Leif Gjerstad

Les også: På tide å bli blodfan (plateanmeldelse, «Blood Bitch»)

 

Legg igjen en kommentar