John Fogerty: Swamprocker gjennom 50 år

Gratulerer med dagen, John! (Foto: johnfogerty.com)

Gratulerer med dagen, John! (Foto: johnfogerty.com)

I dag fyller John Fogerty 70 år. I 43 av dem har han vært soloartist, men selv om han har gjort mye bra vil han for alltid måtte stå i skyggen av sitt gamle Creedence Clearwater Revival. Vi markerer dagen med ti ting du ikke visste… eller ok da: To ting du ikke visste og åtte som du selvsagt visste alt om!

*John Cameron Fogerty ble født i Berkeley, California 28. mai 1945.

*Giftet seg med Julie Kramer i 1986. Paret har tre barn sammen. I tillegg har Fogerty tre barn fra sitt første ekteskap.

*Hadde fire brødre, hvorav Tom Fogerty også var med i Creedence Clearwater Revival (CCR).

*CCR albumdebuterte med “Creedence Clearwater Revival” i 1968. Et av kuttene på den var “Susie Q”, bandets første hit. Totalt ga CCR ut seks studio album med “Mardi Gras” i 1972 som det siste, like før de ble oppløst.

* Da hadde det allerede gått ett år siden Tom Fogerty etter krangel med John forlot bandet. Brødrene ble aldri helt forsont før Tom døde i 1990.

* Som soloartist albumdebuterte John Fogerty i 1973 “The Blue Ridge Rangers”. Han rakk ett til, i 1975, før han trakk seg tilbake og ble borte fra platescenen i ti år. Gjorde et formidabelt comeback med”Centerfield” i 1985, men etter en langt svakere oppfølger året etter ble det ti nye år vekk. før neste comeback, med “Blue Moon Swamp” i 1997. Har i alt gitt ut ni soloalbum, med “Wrote a Song For Everyone” fra 2013 som det siste.

* Kort tid etter at Fogerty ga ut “Centerfield” ble han saksøkt av sitt gamle plateselskap med anklager om å ha plagiert seg selv. Låten “The Old Man Down The Road” ble beskyldt for å likne for mye på CCR-låten “Run Through The Jungle”. Begge altså skrevet av John Fogerty, som i retten ble frikjent fra anklagen.

* Til tross for at CCR regnes som et av USAs største band og har solgt mer enn 26 millioner album i sitt hjemland, klarte bandet aldri å nå førsteplassen på singellistene. Men hele fem av bandets singler nådde annenplass.

* I Norge fikk CCR en listetopper på singelista. Det var “Looking Out My Back Door”, som klarte fire uker på toppen høsten 1970. Den er hentet fra albumet “Cosmo’s Factory” som lå hele 18 uker på albumlistas førsteplass.

* 70-årsdagen feirer John Fogerty antagelig med å lade opp til en sommerturné, hvor han bare spiller gamle CCR-låter. Startskuddet går i Honolulu (Hawaii) 5. juni, mens (foreløpig) siste konsert ifølge hans hjemside er spikret til 9. august i Albuquerque (New Mexico).

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar