Johnny Cash i svensk fengsel

Fire år etter Folson-plata spilte Johnny Cash inn en plate i et svensk fengsel.

I dag er det 50 år siden Johnny Cash besøkte Folson Prison i California og spilte inn live-LPen «At Folsom Prison». Trolig kjenner du til at han spilte inn en tilsvarende LP i beryktete San Quintin-fengselet, «At San Quintin». Men visste du at han også har gitt ut en live-LP fra et svensk fengsel?

De to liveplatene «At Folson Prison» og «At San Quentin» er begge legendariske Johnny Cash-utgivelser. Den siste kom i 1969, mens den første ble spilt inn for nøyaktig 50 år siden når dette skrives, nærmere bestemt 13. januar 1968. Begge ble store suksesser og bidro til å revitalisere karrieren til Johnny Cash, og i dag er de to fengsels-LPene legendariske utgivelser «alle» kjenner.

Mindre kjent er det at Johnny Cash spilte inn ytterligere to live-LPer i fengsler, hvorav den første i det svenske fengselet Österåker, litt nord for Stockholm. Dit kom han 3. oktober 1972, for å spille inn LPen «På Österåker» som ble utgitt året etter. Albumet, som på engelsk heter «Pa Osteraker», er ikke en av de mest kjente liveplatene til Cash, og den inneholder da heller ingen av hans mest kjente sanger. Det best kjente kuttet blir derfor hans versjon av kompis Kris Kristoffersons «Me and Bobby McGee», mens kuriosaen besørges av at Cash ved flere tilfeller på plata stotrer fram hele setninger på svensk.

En av de mindre kjente

At ingen av de kjente Cash-låtene er med bidro nok til å sende Österåker-skiva inn i det mer anonyme og derfra videre inn i glemselens slør. Trolig var det behovet for å lage en live fengselsplate med annen profil enn Folson- og San Quintin-utgivelsene som er grunnen til at de kjente Cash-låtene ble droppet. For på selve konserten sto «I Walk The Line», «A Boy Named Sue» og alle de andre favorittene på repertoaret.

De ble også med da plata ble gjenutgitt i 2007, med 24 kutt i stedet for originalutgivelsens tolv. To av de nye kuttene er for øvrig med Carl Perkins, som også deltok på konserten, men som ble luket ut på originalen. Nyutgivelsen fra 2007 kan du høre rett under her.

Av Leif Gjerstad

 

Legg igjen en kommentar