Kanoner – på ordentlig og liksom

Sovjet-tanks i oppstilling foran Kreml, i august 1991. (Foto: Wikimedia Commons)

Sovjet-tanks i oppstilling foran Kreml, i august 1991. (Foto: Wikimedia Commons)

I august 1991 rullet tanks i retning Kreml. Samtidig sto Guns n’Roses på scenen og sang «Civil War», med det sovjetiske flagget på bakteppet.

For ei drøy uke siden var det årsdagen for det mislykkede kuppet mot Mikhail Gorbatsjov, i det som snart skulle vise seg å bli Sovjetunionens siste krampetrekning. Det var noen korte og intense døgn, hvor alles blikk var rettet mot Moskva, Gorbatsjov og «helten» Boris Jeltsin.

For meg var det i tillegg et par absurde døgn, fordi jeg da befant meg i en merkelig symbiose med Axl Rose & Co i København. Guns n’Roses sto på høyden av sin karriere og var på vei mot Oslo, men stoppet først et par dager i København, hvor de både holdt konsert og snakket med pressen.

Gønnere og roser, brød og sirkus

Der Guns n’Roses var (og kanskje er?) ble det den gangen alltid litt sirkus. Det som i ettertid sitter igjen fra de dagene, er likevel den litt absurde følelsen av å være i selskap med Axl Rose og Slash mens det ble skrevet historie mindre enn tre timers flytur unna. Den gangen hadde vi ingen smartphones som kunne holde oss oppdatert om utviklingen, men både i løpet av konserten og pressekonferansen holdt vi hverandre løpende orientert med «siste nytt fra Moskva». Alt ikke like bekreftet, og noe åpenbart bare løse rykter. Men konserten var uansett eksplosiv og potent, og det opplevdes som et like rart som minneverdig øyeblikk da bandet gikk løs på «Civil War», med det sovjetiske flagget på hele bakteppet.

Helten fra Moskva, Boris Jeltsin, er for lengst død. Pensjonisten Mikhail Gorbatsjov har for lengst forsvunnet fra den storpolitiske arenaen. Mens Axl Rose har fyrt av mye løskrutt i et par tiår som mest har vært preget av tull og tøys.

Egentlig kanskje ikke helt ulikt den politiske utviklingen i Russland, før Putin kom inn med jernhansken for å prøve å gjenreise den gamle stormakten. For øvrig i likhet med Axl Rose og Slash, da de tidligere i år overrasket alle med å legge ut på turné med et gjenforent Guns n’Roses. Men akkurat der er det vel ingen som tror at Los Angeles-bandet noen gang vil klatre til gamle høyder igjen.

Av Leif Gjerstad

Les også: Guns n’Roses – Rock n’roll med kontroll (arkivintervju fra 1991)

Legg igjen en kommentar