Klar for Waits-løpet

Tom Waits-løp

Iggy Pop og Tom Waits venter spent på om Leffe snart kommer til vannpost 15. (Foto: Century Fox)

Leffe bor sentralt i byen, og trives godt med det. Bortsett fra når Holmenkollstafetten, Osloløpet og svette mosjonsløpere invaderer nærområdet og blokkerer veien ut. Nei, det er egentlig bare et løp Leffe har sansen for. Tom Waits-løpet.

Likevel har han aldri stilt opp i det. Noen ganger fordi det har ligget på feil dato, andre ganger i erkjennelse av at han ikke har vært godt nok trent. Og et par ganger kanskje til og med fordi han har vært overtrent, med tåpelig og tankeløs hardtrening kvelden(e) før selve løpet.

Og det går sjelden bra. Det krever jo sitt å “løpe” fra bar til bar og downe halvliter på halvliter på den lange ferden fra start til mål.

Endelig!

Men i år! Da er endelig Leffe helt klar for å delta. Passe intens trening de siste ukene på Mono, Rockefeller, Sentrum, Kulturhuset, Internasjonalen, Litteraturhuset og hva nå alle vannhullene i Oslo måtte hete, har gjort Leffe i form. Strategien er lagt og taktikken klar. Tror til og med han vet hvor hardt han tør å gå ut uten å risikere en helsprekk før mål.

Sist helg reiste Leffe til og med til Stockholm for et siste treningsopphold og finjustering av formen. Med forsiktig inntak av musserende, hvitvin og øl, slik at kroppen ikke er utbrent, men optimalt innstilt for å tåle påkjenningen under selve løpet.

Alt var klart. Tom Waits-løpet i 2015 skulle bli det store Leffe-løpet! Trodde han. Før det store skremmeskuddet kom.

Feil dato

For midt under den siste treningsøkten på Bar Babylon på Medborgarplatsen på Söder i Stockholm like før midnatt lørdag 2. mai kom den sjokkerende beskjeden. Av en vanligvis pålitelig kilde fikk han vite at datoen for årets Tom Waits-løp slett ikke var lørdag 9. mai, slik Leffe hele tida hadde trodd. Men lørdag 2. mai – som altså var akkurat den dagen Leffe satt på Babylon og vurderte om neste glass skulle bli en pale ale eller en vanlig stor stark.

Det ble i stedet en bitter gravøl, i fortvilt erkjennelse av at Tom Waits-løpet rant ut mellom fingrene i år også. Akkurat da føltes det ikke som “Livet är en fest”, for å si det med Nationalteatern.

To helger, to løp

Men… så viser det seg altså at det er noen som har prøvd å kuppe TW-løpet, ved å legge sin snarlike variant til uka før. Mens originalen går lørdag 9. mai, datoen Leffe har siktet inn toppformen mot!

Heldigvis ga ikke den falske sjokkbeskjeden Leffe en knekk. For som idrettsutøver vet han hvor viktig det er å tenke positivt og se framover. At det aldri er noen vits i å drukne seg i gamle sorger, men i stedet blikke framover og la seg beruse av de mulighetene framtida kan by på.

Så folkens, jeg er klar! Og skulle jeg likevel komme en dag eller to for seint til start, så er det bare å sikte seg inn på Tom Waits-løpet 2016! Tror jammen jeg skal begynne treninga til neste års store styrkeprøve allerede denne uka. Det gjelder jo å være godt forberedt!

Og som inspirasjon for seg selv og alle andre hardtrenende Waits-løpere har Leffe nå også gravd fram et 30 år gammelt arkivintervju med Tom Waits!

Av Leif Gjerstad

Les også: Gylden time med Tom Waits (arkivintervju fra 1985)

Legg igjen en kommentar