Krog, Finjarn og Motorpsycho i Rockheim Hall of Fame

hof-samlet-620x416

Nye medlemmer i Rockheims Hall of Fame: Svein Finjarn, Karin Krog og Motorpsycho (f.v. Kenneth Kapstad, Bent Sæther og Snah). (Foto: Rockheim)

Oslo: Karin Krog, Svein FInjarn og Motorpsycho blir årets nytilskudd i Rockheim Hall of Fame. Den offisielle seremonien finner sted i Trondheim 10. august.

 

– Både Karin Krog og Svein Finjarn er legender, så det er en fjær i hatten for oss å stå her sammen med dem. Og selvsagt er det stas å bli innlemmet. Men også rart. Vi har jo alltid følt oss i opposisjon, så det oppleves som litt merkelig når vi nå mottar kulturpriser og i dag altså en plass i Hall of Fame. Det siste er litt som å få Rockens gullklokke. Men om det betyr noe mer vet jeg ikke, sa Bent Sæther da Rockheim offentliggjorde nyheten på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Ifølge statuttene skal Rockheim Hall of Fame hedre personer som har vært plateartister i minst 25 år og som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. I år var ni artister/band nominert, og juryen falt altså ned på Motorpsycho, Karin Krog og Svein Finjarn som årets mest verdige kandidater

Dinosaur med hjerte for pop

– Karin og jeg er vel litt dinosaurer i denne sammenheng. Vi platedebuterte jo før gutta i Motorpsycho ble født. Men det er jo moro med en slik anerkjennelse, så det er med glede jeg står her, sier 69-årige Svein Finjarn med et smil. Gitaristen/vokalistens vei til Rockheim Hall of Fame har primært gått gjennom The Beatniks, The Vanguards og New Jordal Swingers.

– Jeg prøvde meg litt på heavy på 1970-tallet, men det gikk ikke så bra så jeg vendte tilbake til pop. Det er popen som er mitt hjem.

Aktiv veteran

77 år gamle Karin Krog har tilhørt det desiderte toppsjiktet av norsk jazz siden før hun albumdebuterte i 1964. Og hun er i høyeste grad fortsatt aktiv. I fjor slapp hun tre album, og så seint som for et par uker kom hun med enda en ny plate, «Infinite Paths», sammen med John Surman.

– Det er alltid hyggelig å få en pris, og for Rockheim er det sikkert viktig med en pris for å markere seg. Jeg kan ikke si jeg har hørt så mye på Motorpsycho, men de har jo gjort seg veldig godt bemerket både her hjemme og ute i verden. På en dag som dette så er det også litt ekstra gøy at både Motorpsycho og jeg kom med på bladet Rolling Stones liste over Top 10 samlealbum i fjor. Så noe har vi felles, fastslår Karin Krog.

– Og jeg har hørt masse på deg opp gjennom årene, så dette er stor stas, kvitterer Motorpsycho-trommis Kenneth Kapstad.

Dansebandet Motorpsycho

Alle tre i Motorpsycho var til stede på Rockheims pressekonferanse i Oslo onsdag, men dro seinere samme dag til Bergen, hvor de skal ha et par forestillinger sammen med dansekompaniet Carte Blanche.

– Vi er blitt et ordentlig danseband, bemerker Hans Magnus «Snah» Rian og Bent Sæther med et smil. Samtidig innrømmer de at ingen av dem har hatt noe nært forhold til dans.

– Tror faktisk ikke jeg har vært på en danseforestilling siden jeg så «Nøtteknekkeren» som åtteåring, så vi var litt spent før dette samarbeidet. Men det har vært så lave skuldre hele veien så det har gått knirkefritt, sier Sæther.

Neste fredag gir trioenfor øvrig  ut sitt nye album «Here Be Monsters», og til høsten inntar de Trøndelag Teater med nyskrevet musikk til et Carl Frode Tiller-stykke.

Jury på 200 velger 3

Det er en nominasjonskomité som plukker ut de årlige nominasjonene til Rockheim Hall of Fame. Deretter stemmer en fagjury bestående av omlag 200 musikere, bransjefolk, journalister og andre med tilknytning til norsk populærmusikk fram de tre eller fire artistene/bandenes som skal innlemmes.

I fjor var det Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Ole Paus og Mari Boine som ble nye medlemmer i Hall of Fame. Oversikt over artistene som tidligere år er blitt innlemmet i Rockheim Hall of Fame finner du her.

Av Leif Gjerstad

(saken skrevet for oppdrag for Adresseavisen og publisert på avisas nettsider (bak mur) onsdag 3. februar).

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar