Kulturlaget Östersund: synger og danser seg til suksess

Jamie Hopcutt (25) er født i York, men kom til Östersunds FK i 2012 og har fått være med på hele oppturen. Torsdag venter Arsenal på den andre planehalvdelef. (Foto: Östersunds FK)

Torsdag skal lille Östersunds FK prøve å tukte mektige Arsenal i Europe League. For det svenske laget har nøkkelen til suksess gått gjennom teater, ballett, kunst og musikk.

Slik Leicesters seriegull i Premier League for et par år siden var en sensasjon av de sjeldne, slik framstår Östersunds herjinger på fotballbanen denne sesongen som en ren eventyrfortelling. Laget har ingen fortid som svensk toppklubb og spilte for bare seks år siden på fjerdenivået i det svenske seriesystemet. Siden er det blitt tre opprykk på fem år, og for to år siden rykket de opp til Allsvenskan.

I fjor ble de svenske cupmestere og denne sesongen har de slått ut fotballstorheter som tyrkiske Galatasaray, tyske Hertha Berlin og greske PAOK i Europa League. Nå venter engelske Arsenal i sekstendedelsfinale!

Årlig kultursatsing

At kulturbloggen LeffesLab rydder plass til Östersunds FK har likevel ikke så mye med dette å gjøre, som at veien til suksess for dette merkverdige fotballaget har gått gjennom kultur. Ja, de stiller til og med med en egen kulturcoach! For de mener altså at gutta på laget kan bli bedre fotballspillere ved å spille teater, skape kunst eller synge musikal, og hvert år siden 2012 har Östersunds FK derfor hatt et større kulturprosjekt som hele laget samles om.

Prosjektet er dessuten ikke bare noe som blir holdt internt på bakrommet. Neida, det settes opp på ordentlige kulturscener i Östersund, med ordinært billettsalg og publikum i salen.

– Vi tror at satsingen på kultur gjør at vi vinner flere kamper, har kulturcoach Karin Wahlén forklart tiltaket med til den svenske avisa ETC. Kongstanken bak er at det å uttrykke seg kunstnerisk kan gi større lekenhet, mot og selvtillit, noe som igjen kan føre til større tro på eget potensial og egne ferdigheter på fotballbanen. Vektlegging av mental trening, med andre ord.

Brukte kultur til å bygge kultur

Den spesielle veien til suksess tok form en del år tilbake, da lederne i klubben satte seg et ambisiøst mål om å føre klubben til toppnivå i svensk fotball. Fra før hadde Östersund aldri hatt en klubb i eller i nærheten av Allsvenskan (i hvert fall ikke de siste 50 årene). Byen og klubben manglet derfor en fotballkultur som de kunne bygge på, og innså at de måtte gå nye veier for å bygge kulturen de ønsket. Og den veien fant de ut gikk gjennom kultur.

I lagbygget hentet de mange spillere (vel å merke uten midlene til et sterkt kjøpelag) fra nær og fjern, og brukte så kulturprosjektene til å styrke samhandling, lagånd og trivsel på og utenfor banen. Selvsagt trener de fotball også i Östersund FK, men en av de ukentlige, obligatoriske treningene er flyttet til kulturarenaen. Noe som i løpet av de seks årene de har holdt på har resultert i en teaterforestilling, et kunstprosjekt, en ballett (Svanesjøen), et musikk- og danseshow samt et bokprosjekt.

Alle må med

Kulturcoach Wahlén innrømmer at ikke alle spillerne var like entusiastiske den gangen de dro i gang kultursatsingen. Men selv de største skeptikerne måtte være med. Til ETC trekker Wahlén fram fotballspilleren Rasmus Lindkvist (som i perioden 2014-2017 spilte i Vålerenga) som et eksempel. Han fryktet teaterscenen så mye at dersom han skulle være med i stykket klubben skulle sette opp, ba han om å få være et tre.

– Han fikk sin vilje. Han fikk spille bjørk. Men i en sentral rolle, midt på scenen.

Mange av prosjektene har hatt en klar humanitær vinkling, slik som kunstprosjektet «Styrka genom mångfald» , musikk/danseshowet i 2015 med fokus på flyktningestrømmen og bokprosjektet som tok for seg samisk historie. Inntektene er gått til humanitære formål og organisasjoner. I år står en musikal for tur, denne gang i samarbeid med det profesjonelle Glada Hudik-teatret. Premieren er fastsatt til «en gang i høst», men nøyaktig dato må de vente med til de har full oversikt over høstens kampprogram.

– Man utvikles som menneske ved å prøve nye ting, kommenterer kulturcoach Wahlén overfor ETC. Men tilføyer samtidig at det ikke er nok å stå på en teater- eller ballettscene for å bli en god fotballspiller. Noe annen trening trengs i tillegg.

Så får vi se om oppskriften mot Arsenal holder til et nytt kapittel i eventyrfortellingen om det eiendommelige fotballaget fra Jämtland i Sverige.

Av Leif Gjerstad

Les også: Leicester rules ok!

Les også: Leffe hänger med!

Les også: Rocken ruler, ballen ruller

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *