Kurt Cobain, Dave Grohl… og han derre tredje Nirvana-fyren

Nirvana fra den gang da. Foran til høyre Kurt Cobain og bakerst ser vi Dave Grohl. Men til venstre? (Foto: All Music)
Nirvana fra den gang da. Foran til høyre Kurt Cobain og bakerst ser vi Dave Grohl. Men til venstre? (Foto: All Music)

Dave Grohl pakker Telenor Arena med Foo Fighters onsdag. Kurt Cobain-filmen har vært en av årets snakkiser. Men hvor ble det egentlig av han derre tredje fyren i Nirvana? Han bassisten?

Mens Nirvana eksisterte handlet det mest om den litt tverre, mystiske og ustabile gitaristen og vokalisten Kurt Cobain. Han frontet bandet utad, samtidig som han også var bandet store låtskriver. De andre var mest støttespillere, kunne det synes som.

Som vi alle vet slet Cobain med indre demoner som han ikke klarte å håndtere. Han endte sitt liv for egen hånd i 1994, og budskapet ble mottatt med en salig blanding av sorg, sinne og sjokk verden over.

Fortsatt, 21 år etter, lyser hans stjerne ikonisk sterkt. Han har fått sin naturlige plass ved Klubb 27-bordet, sammen med Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison. Samtidig som Nirvanas «Smells Like Teen Spirit» framstår som den selvsagte generasjonssangen for de som var tenåringer i første halvdel av 1990-tallet.

Cobain-dokumentar

Den vedvarende store interessen rundt Cobain vises også gjennom oppmerksomheten rundt dokumentarfilmen «Montage of Heck». Så langt er den bare vist på spesielle visninger på utvalgte steder, men har allerede fått en medieeksponering de aller fleste filmer bare kan drømme om. Lenge før den har hatt premiere.

De få som har sett «Montage of Heck» synes enige i at det er en meget sterk og god film. Veldig god kritikk har også Dave Grohls musidokumentar «Sonic Highways» fått. Leffe var på forhånd skaptisk til konseptet, å spille inn et album i åtte ulike studioer i åtte ulike byer. Og så filme prosessen underveis.

Foo Fighters-serie

Men skepsisen ble byttet ut med entusiasme da Leffe langt om lenge endelig fikk sett de åtte episodene. For Grohl var smart nok til å tone ned sitt eget band og sin egen rolle. I HBO-serien er fokus i stedet på musikkhistorien til de åtte byene som besøkes (i rekkefølge: Chicago, Washington DC, Nashville, Austin, Los Angeles, New Orleans, Seattle og New York). Her blandes det gjenkjennelig åpenbare med det nerdete overraskende, og hvor Grohl/Foo Fighters mest fungerer som elementet som binder de åtte episodene sammen.

At HBO-serien «Sonic Highways» er blitt vist på NRK og de fleste store tv-stasjoner har selvsagt noe med kvaliteten å gjøre. Men det har ganske sikkert også sammenheng med at Dave Grohls Foo Fighters de siste 20 årene langsomt men sikkert har sikret seg posisjonen som et av vår tids aller største og mest populære band. Derfor spiller de ikke lenger på Sentrum Scene når de gjester Oslo, men Telenor Arena. Foo Foghters er blitt stadionrockere med en sympatisk bandsjef som frontfigur

Anonym bassist

Men så var det det der med han tredje i Nirvana. Kurt Cobain og Dave Grohl, sure. Men hva het han derre bassisten? Selvsagt er det mange der ute som vet at svaret er Krist Novoselic, men det er nok også mange som bare rister jeg-husker-ikke på hodet til spørsmålet.

Et søk i Retriever (hvor du finner arkivet til så å si samtlige norske aviser) viser da også at Novoselic nesten helt har forsvunnet fra offentlighetens lys. I motsetning til sine tidligere Nirvana-kolleger. For siden 1. januar 2010 gir Retriever 1638 treff (papir og nett) på Grohl og 1374 på Cobain.

Mens Krist Novoselic må ta til takke med skarve 121. Og nesten samtlige av disse omhandler selvsagt Nirvana og/eller Cobain.

Så da er det kanskje ikke så rart om du tilhører dem som blir svar skyldig på spørsmålet om hva den tidligere Nirvana-bassisten driver med nå.

Mer politikk enn musikk

Det enkelte svaret er «faktisk svært lite», dersom vi knytter spørsmålet til musikk. Men en del mer hvis vi bringer inn stikkordet politikk.

For å ta musikken først, så var det opprinnelig mening at også Krist Novoselic skulle bli med i Foo Fighters. Men både han og Grohl innså at det ville lukte for mye «Nirvana uten Cobain» med begge i samme band, så Novoselic trakk seg frivillig.

Deretter gjorde Novoselic et par halvhjertede forsøk med 90-tallsbandene Sweet 75 og Eyes Adrift. Men ingen av dem kom lenger enn til et album hver. Og på denne siden av årtusenskillet kan hans musikalske karriere lettest sammenfattes med «litt spelling» med pønkbandet Flipper, et bidrag til en Foo Fighters-låt og sporadiske innhopp på scenen i forbindelse veldedighetsopplegg og liknende, når situasjonen måtte tilsi det.

Til gjengjeld har Novoselic vært politisk aktiv i hjemstaten Washington de to siste tiårene. Engasjementet startet med en musikerkampanje mot sensur og har fortsatt med valgreformarbeid og andre aktiviteter/aksjoner på lokalt- og delstatsnivå.

Han hadde i flere år også en fast kommentarspalte i avisa Seattle Weekly, men denne ga han opp da han i 2012 satte seg på skolebenken for å studere jus.

Av Leif Gjerstad

Se videoer: Nirvana «Smells Like Teen Spirit» og «Sonic Highways»-trailer

 

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *