Leffe hänger med!

Kan det være Leffe…? Eller muligens Nacka? Ikke lett å se forskjell! (Foto: Wikipedia)

Mitt første fotball-VM opplevde jeg i Stockholm i 1958. Neste år kan jeg følge Sverige i et nytt VM, denne gangen i Russland. Jeg sier som Nacka Skoglund: «Vi hänger med»!

Egentlig har jeg aldri vært nærmere fotballens stjernehimmel enn den junidagen i 1958, da jeg fikk muttern med ut for å spille fotball. Vi hadde akkurat fått tv (faktisk på grunn av fotball-VM!) og etter noen timer med fotball på skjermen hadde jeg fått to nye helter: brasilianeren Pelé og söderkisen Nacka Skoglund.

Pelé var bare 17 år den gangen, og gjorde et voldsomt inntrykk på den ti år yngre Leffe. Visstnok yngste noensinne i et VM, og definitivt den yngste noensinne til å score i et VM og ikke minst: å vinne et VM. Selv om Brasil slo Sverige med 5-2 i finalen, kunne jeg ikke la være å glede meg. Over det fantastiske Brasil og underbarnet Pelé.

Den nye Nacka

Det var likevel litt enklere å identifisere seg med Nacka, siden han snakket samme språk som meg og var blond som meg. Det var derfor han som var mitt første store fotballidol, og det var han som sto i fokus da jeg plasserte muttern i mål hjemme i Blackeberg i Stockholm. Etter at jeg la ballen til rette og sikkert plasserte den i mål utenfor mutterns rekkevidde, kom en mann gående forbi. Han nikket anerkjennende og klappet meg vennskapelig på hodet og sa «Den nye Nacka!».

Jeg levde noen år i troen på at det snart skulle slå til, men har nå innsett at trolig sto jeg på høyden av min fotballkarriere der og da, som syvåring. I hvert fall har jeg for lengst akseptert at jeg aldri kom på noe landslag i fotball og at jeg heller får nyte kampene som tilskuer hjemme i godstolen eller på tribunen.

Og det skal jeg gjøre når det neste år blir fotball-VM i Russland. 60 år etter at jeg for første gang så et svensk landslag i aksjon, kan jeg igjen følge Sverige gjennom et VM.

Gratulerer med VM-billetten, Sverige! Og lykke til neste år!

Og selvsagt: Vi hänger med!

Av Leif Gjerstad

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar